Започва сезонът на летните отпуски и трябва да направим обзор на всички техники за оцеляване в големите жеги, както и щателен преглед на всичко необходимо, което трябва да носим със себе си на почивка за една перфектна кожа.

 Сигурна съм, че вече сте намерили начин да се справите с косменото одеало по себе, а и да не сте, не е късно, тъй като съвременните лазери за епилация позволяват целогодишно третиране, дори на кожа с тен.

Преди да стана майка, багажът се събираше десет дни по-рано, всичко беше пресметнато  и премислено. Да не говорим за плажния стайлинг. От както има по-важен плажуващ вкъщи, всичко се случва в последния момент и ако случайно ми дойде на ум, между пояси, надуваеми дюшеци и лопатките, може и да взема някое кремче за слънце за себе си. Затова реших да направя за Вас списък от най-важното за перфектна кожа на плажа, който да Ви спести време и да Ви помогне да не пропуснете най-важното.

Първото и задължително нещо, е слънцезащитата на кожата, аз съм от лекарите, които съветват за целогодишна слънцезащита 50+, борбата с пигментите петна е безмилостна и затова напомням на всичките си клиенти да залагат на превенцията. Честото намазване също е желателно. Когато става дума за кремове, които ще използвате по време на почивка,  избирайте водоустойчиви, за да не се налага да мажете след всяко излизане от водата, защото така рискувате и да пропуснете. Има далеч по-приятни неща за правене по плажа.

Преди да се изложите на слънце, за да хванете приятен слънчев загар, трябва да почистите кожата си от мъртвия й слой клетки. Може да използвате различни домашни ексфолиращи маски или пък да заложите на професионално почистване. Добра идея е дълбокото почистване с вакуум с апарата Hydrafacial, тъй като не наранява кожата, премахва мъртвия слой клетки и лекува несъвършенствата. Идеята на почистването е тенът, които ще хванете, да е равномерен.

Не прекалявайте с грима по време на почивка. Препоръчвам Ви да използвате качествен BB или CC крем, ако и той е със SPF, още по-добре. Плътно покривният фон дьо тен ще запуши допълнително порите Ви. Ако пък сте решили да се вихрите повече на лунна светлина и гримът е задължителен, тогава планувайте почистване на лицето преди да тръгнете и след почивката, за да детоксикирате кожата и да почистите запушените пори.

Следващото в списъка е продукт за след слънце. Използвайте лек лосион веднага след плаж, а за вечерта е подходящо да нанасяте масло за тяло с приятен аромат. Това ще Ви помогне да поддържате кожата си хидратирана и ще задържи тена Ви по-дълго.

За много хора ваканцията е времето, в което могат да се насладят на естествения външен вид и да оставят кожата им  да диша. Но независимо дали сте на палатка или в 5-звезден хотел, можете да използвате повечето свободно време, за някой освежаващ ритуал, като маската за лице например, за която никога нямате време.

Продуктите за стилизиране и подхранване на коса често са пренебрегвани. В хотелите има обикновено шампоан и балсам, но допълнителната грижа за коса трябва да я предвидите в багажа, защото както кожата, така и косата имат нужда да се подхранват след продължителното излагане на слънце. Предвидете си продукт, който е лесен за нанасяне. Аз лично съм пристрастена към кератиновото олио. Може да се нанася и на суха, и на мокра коса и предава свеж и здрав вид на нейните връхчета.

Д-р Лили Гюдюлева

*Д-р Лилия Гюдюлева е лекар по дентална медицина, специализиран в цялостната грижа за красотата на лицето. Естетичният й център в Пловдив е мястото, в което десетки дами са успели да върнат не само часовника назад, но и да получат ново самочувствие. Д-р Гюдюлева е автор на рубриката "Бъди себе си!" в TrafficNews.bg.