Повечето хора смятат, че само диабетиците имат високи нива на кръвната захар. Истината обаче е, че всеки от нас може да страда от това, подлагайки на изпитание своите нерви, кръвоносни съдове и органи.

За да предотвратим усложнения, е важно да разпознаваме тревожните симптоми навреме и да предприемаме подходящи мерки.

Вижте 12 признака, че приемате прекалено голямо количество захар:

Постоянен глад

Високата кръвна захар предотвратява навлизането на глюкоза в клетките. В резултат на това тялото не получава енергия и иска храна отново и отново: това е порочен кръг.

Повишена умора

При високо ниво на кръвната захар тялото не може да съхранява и абсорбира правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките на тялото не получават необходимото за тях гориво. Всичко това води до факта, че човек често се чувства уморен без причина.

Често уриниране

Ако кръвната захар е твърде висока, бъбреците не могат да абсорбират течност. Следователно, тялото, опитвайки се да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и в клетките, разтваря кръвта с вътреклетъчна течност, като по този начин концентрацията на глюкозата се нормализира. Това води до често уриниране.

Сухота в устата, прекомерна жажда

Сухотата в устата и силната жажда са отговорите на дехидратацията. Хипоталамусът, който оценява нивото на дехидратация и предизвиква жажда, изпраща съответния сигнал към мозъка. Разбира се, не можете да откажете да пиете течности, но е по-добре да изберете вода или чай без захар, съветват от BrightSide.

Отслабване

При високо ниво на глюкоза можете да отслабнете за кратък период от време, дори ако храненията са чести и съдържат много калории. Има няколко причини за това:

  • Загубата на течности поради честото уриниране води до дехидратация и загуба на тегло.
  • Ако нивото на инсулин е недостатъчно за метаболизма на глюкозата, тялото минава на режим "изгаряне на мазнини".
  • Голямо количество урина при високо ниво на глюкоза кара тялото да изразходва повече калории. По този начин то се опитва да "изхвърли" излишната глюкоза.

Инфекциозни заболявания

Инфекции на пикочните пътища и гъбични инфекции могат да се наблюдават както при мъжете, така и при жените. И все пак много по-често те се срещат при жени с високи нива на кръвна захар и диабет. Повишеното количество кръвна захар създава благоприятна среда за възпроизводството на дрожди и бактерии.

Суха кожа

Сухата кожа може да бъде свързана с високи нива на кръвната захар поради различни причини:

  • Прекомерното уриниране дехидратира организма до такава степен, че кожата започва да изсъхва.
  • Проблемите с кожата на краката са признак на атеросклероза - втвърдяване и стесняване на артериите и съпътстващо намаляване на кръвообращението - заболяване, което често се среща при диабетици.
  • Повредените нерви могат да нарушат нормалната работа на потните жлези и да повлияят на баланса между кожата и водата.

Трудна концентрация

Високите нива на кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки, така че мозъкът изпитва затруднения при получаване на енергия. Това оказва неблагоприятно влияние върху скоростта на мислене и вземане на решения.

Замъглено зрение

Замъгленото виждане е и резултат от дехидратиращия ефект, дължащ се на висока кръвна захар - това също засяга клетките на окото. В резултат на това те се деформират и окото губи способността си да се фокусира правилно.

Бавно заздравяване на рани

Това се случва поради съдови увреждания в резултат на високи нива на кръвна захар. Води до влошаване на кръвообращението, особено в крайниците, и недостатъчно подхранване на тъканите.

Импотентност

Трудностите при ерекция също могат да възникнат на фона на висока кръвна захар. Една здравословна ерекция изисква здрави нерви, добър кръвен поток и подходящ баланс на хормоните. Излишъкът от захар в кръвта може да повлияе неблагоприятно на всяка от тези системи.

Раздразнителност

Според проучванията, хората с висока кръвна захар са по-загрижени, раздразнителни и склонни към депресия. Мозъкът зависи от равномерното снабдяване с глюкоза, а резките скокове на нейното ниво влияят отрицателно върху неговата работа. В резултат на това нашето настроение внезапно се влошава.

Захарта оказва влияние и върху усвояването на друг хранителен елемент, който е отговорен за настроението: хром. Този минерал е необходим за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар, тъй като инсулинът, който почиства глюкозата от кръвта, не може да функционира правилно без него