Първата палма е засадена преди около 3 г., каза собственикът на растението Борис Василев. Взела я майка му Мара от съседка, която също отглеждала екзотични растения и цветя в двора си. Нейните обаче все още нямали банани. Мара взела издънката и я засадила в двора си, оказала се женско растение. След време пуснало свои издънки и поникнала още една голяма палма, този път мъжка. „За да започне плододаването трябва да има мъжка и женска, поне така съм чел в интернет“, казва Борис.

Стопаните се заинтересували за отглеждането на бързорастящите палми и се наложило да ги зазимят в студените месеци. Отрязали ги на около метър от земята, оградили ги с бидони с отрязано дъно, които запълнили с найлон и слама, поставяйки капаците им отгоре, за да бъдат изолирани от студа. Отвивали ги напролет, когато температурите се повишат. Само за около два месеца растенията възвърнаха предишния си размер – около 4 метра височина, обясни Борис.

„Расте като гъба, за дни пусна и няколко чепки банани“, допълни той. „За да даде плодове, стеблото на палмата трябва да изгради от 13 до 17 пласта листа, поне така четох в интернет“, казва още младият мъж пред Хасково нет. Така преди дни поникнали и първите банани с дължина около 10 сантиметра. Пред няколко дни се появявала и нова чепка и броят им достигнал 50.

Те все още са зелени, но всички в къщата са в еуфория. Най-много се вълнува Мара, която се похвалила на близки и съседи. Сега семейството от Болярово се надява плодовете да узреят. Обмислят да размножат банановите палми, както и да посадят и други екзотични растения. Опасяват се обаче, че ще им пречи праха от разбитата улица.

Чудо в манастир край Пловдив: Чакат реколта от банани ВИДЕОЕкзотични растения растат в двора на манастира