Стевията е растение, което се използва още от древността като заместител на захарта, тъй като листата му имат доста сладък вкус. В тях се съдържат естествени захари, които придават характерния сладък вкус на ястия, десерти и печива, но са много по-здравословни от рафинираната захар, пише Az-jenata.bg.

Стевията е родом от Южна Америка. Използвана е в продължение на стотици години като подсладител. Тя е около 40 пъти по-сладка от захарта, но не влияе на глюкозата в кръвта по същия начин като рафинираната захар.

Кои са основните ползи от консумацията на стевия?

Контрол на диабета

На страдащите от диабет се налага да се въздържат от захарта и да я заменят максимално с алтернативни подсладители. Стевията е чудесна за тази цел, тъй като не повишава нивата на кръвната захар. Тя допринася и за намаляване на усложненията, възникнали заради неконтролирани нива на глюкоза в кръвта.

Отслабване

Стевията е с ниско съдържание на калории. Това я прави идеална като заместител на захарта по време на диети и хранителни режими с цел намаляване на телесните мазнини.

Регулира кръвното налягане

Стевиозидът в стевията е вид гликозид, съдържащ се като активно вещество в това растение. Той помага на кръвоносните съдове да се отпуснат. Като следствие от това кръвното налягане се нормализира. Стевията има свойството да улеснява извеждането на излишния натрий от кръвта, което оказва допълнително положително влияние върху кръвното налягане.

Стевията намалява стреса в организма като по този начин балансира кръвообращението и състоянието на стените на кръвоносните съдове.

Намалява риска от рак

Стевията е добър източник на антиоксиданти. Това помага в борбата с някои видове рак. Антиоксидантите се свързват със свободните радикали, елиминирайки ги, а заедно с тях и опасността от развитие на рак. Тези съединения са важни и за запазването на клетките в организма млади и здрави.

Понижава холестерола

Консумацията на стевия допринася за нормализиране на нивата на лошия холестерол в кръвта. Това оказва благоприятно влияние върху стените на кръвоносните съдове и сърцето.

За здрава устна кухина

Това растение допринася за намаляване появата на кариеси вследствие на натрупване на бактерии в устата. Ето защо стевията е популярна добавка към някои пасти за зъби.

Грижа за кожата

Използвана като натурално средство за прилагане върху кожата, стевията помага за успокояване на кожни състояния като екзема и дерматит. Типичното лечение на такива кожни проблеми са кортикостероидите. Те имат редица странични ефекти за разлика от стевията. Тя ефикасно облекчава проблемната кожа без да вреди на други области на тялото.

Предотвратява остеопороза

Стевията помага за увеличаване на костната плътност, което намалява риска от поява на остеопороза, както и повлиява позитивно вече съществуваща остеопороза.