„Неудобни въпроси“ е мястото, където обсъждаме проблемите от нашето ежедневие. Всички ние преминаваме през различни етапи в живота си и опитът, който черпим от трудностите ни би могъл да е от полза за намиращите се в подобна ситуация. И понеже вярваме, че рубриката ще помогне на много от нашите читатели, задавайте спокойно вашите въпроси. На тях отговаря клиничният психолог Карина Тонева и както етиката налага, запазваме анонимността на всеки от вас. 

 

 

Неудобният въпрос тази седмица идва от младо пловдивско семейство, в което партньорите се обичат, но губят близостта помежду си заради неловкото боравене с емоциите.

В последно време жена ми постоянно ме обвинява, че съм се дистанцирал емоционално и сме загубили интимността в отношенията си. Не съм сигурен, че разбирам какво точно има предвид - нямаме конфликти, не се караме, не съм си променил отношението към нея и с една дума, всичко върви по вода. Е, имаме разногласия понякога, но това го има във всяка връзка. Въпреки всичко, тя твърди, че не разбирам чувствата й, че и аз самият съм безчувствен. Всъщност не е така, но просто не мога да ги изразявам. Как да бъда по-емоционален? 

 

1. Обогатете лексиката си

 

Най-големият проблем, с който се сблъскват хората е липсата на думи, с които да опишат емоционалните си състояния. А ако не можете дори да назовете нещо, как бихте могли да се справите с него? Затова първата стъпка е да си отговорите на въпроса „Какво чувствам?“ В 80% от случаите, хората отговарят на въпроса „Как се чувстваш?“ с „Добре“ или „Зле“ без да си дават ясна сметка каква е точно емоцията. „Зле“ може да бъде ядосан, загрижен, засрамен, отегчен, объркан. Но може да бъде също и отчаян, уплашен, бесен, наранен или обезсърчен. Чувството може да има десетки други нюанси. По същия начин „Добре“ може да означава възхитен, щастлив, влюбен, доволен, горд или пък спокоен, облекчен, благодарен и т.н. 

За да говорите открито за емоционалните си състояния и за да се научите да ги контролирате, най-напред е необходимо да ги разпознавате. А за това са ви необходими думи. Много често проблемите във взаимоотношенията възникват именно поради невъзможността на партньорите да комуникират емоциите, които изпитват. Притаените негативни емоции пък водят до продължителен стрес и се отразяват освен на психическото и на физическото здраве на човека. 

 

2. Опознайте силните и слабите си страни

 

Не случайно интервютата за работа винаги съдържат такъв въпрос - кои са силните ви и кои са слабите ви страни? Защото бъдещия ви работодател иска да знае дали притежавате необходимата зрялост. Никой не обича да си признава недостатъците, но способни ли сте да разделите фактите от чувствата си? На другия полюс, ако правите нещо отлично, гордостта би ли ви попречила да се сработите ефективно с екипа? Единствено зрелият, емоционално интелигентен човек може да погледне обективно на себе си. Едва тогава ще можете да разберете и как човекът срещу вас ви вижда.

 

3. Поучавайте се от грешките си

 

Казват, че грешките ни са най-добрите житейски уроци. Не всички обаче успяваме да извлечем поуката от тях. Ако напълно ги забравим в стремежа си да премахнем срама и яда, много е вероятно да ги повторим. А ако постоянно мислим за тях дълго след като са останали в миналото, ще пропуснем възможностите, които настоящето ни предоставя.  За да постигнете необходимото равновесие е необходимо да осъзнаете и преработите свързаните с преживяването емоции. Така че следващия път когато имате разногласие, задайте си въпроса къде според Вас сгрешихте лично Вие.

 

4. Дозирайте правилно съня и храната

 

В забързаното ни ежеденевие много от нас пренебрегват основните човешки нужди - адекватно количество сън и балансирано хранене. Липсата и на двете може да доведе до раздразнителност, повишена чувствителност, тревожност, липса на концентрация и бистрота на мисълта. Така че ако ви се струва, че нещо не ви е наред без да виждате причина за това, обърнете внимание на навиците си. 

 

5. Фокусирайте се върху себе си, а не върху другите

 

Често пъти приписваме източника на емоциите си на някой друг. Това си проличава в изреченията, които използваме, като „Тя ме ядоса, защото направи...“, „Ако не беше той нямаше да се чувствам... .“ Също така разчитаме на околоните да ни карат да се чувстваме добре - когато например получаваме комплименти. За да владеем емоциите си и да ги използваме в наша полза е важно да преместим този фокус отвън навътре. 

 

Всичко, което чувстваме се дължи на това, което е вътре в нас, на начина, по който възприемаме света и случващото се. Ако някой ни дразни, кое всъщност е нещото в постъпката или държането му, което причинява раздразнението ни и защо възприемаме именно него като дразнител? Едва когато започнем да си задаваме такива въпроси и да се вглеждаме в нас самите, ще можем напълно да овладеем вътрешния си свят.  

 

Можете да прочетете още съвети по проблемите с комуникацията и интимността в двойките в рубриката.