Д-р Владимир Пенков е един от уважаваните специалисти по гастроентерология в България. За щастие на пловдивчани – той практикува под тепетата – в болница „Еврохоспитал“. Лечебното заведение край „Коматевско шосе“ се превърна в емблематично за адекватно, качествено и бързо лечение на пациентите. „Еврохоспитал“ се старае да поддържа високо ниво като разчита на едни от най-добрите специалисти в областта на медицината.

Болницата разполага с апаратура от най-висок клас на водещи фирми , така че симбиозата между техниката и лекарите да прави диагностиката и лечението на хората възможно бързо и точно, за да постига желаните резултати. Trafficnews.bg  се обърна към д-р Пенков с молба да разкаже за себе си и за новата апаратура, с която „Еврохоспитал“ разполага  отскоро. Топ медикът се съгласи на драго сърце!

- Как  решихте да станете лекар?

Истината е, че не ми е било детска мечта да стана лекар. Не съм го планувал, така се случи. Като ученик ми харесваха  часовете по „Биология“ и с удоволствие усвоявах уроците. Така постепенно пътят ми се насочи в посока, каквато не съм очаквал – да стана лекар. Връщайки се назад разбирам, че съм направил правилния избор и това е професията , която ме прави щастлив и удовлетворен от работата ми.

- Как мислите,  д-р Пенков, гастроентерологията по-различна ли е от другите специалности в медицината?

Смятам, че гастроентерологията е свързана с всички специалности от вътрешната медицина и много се доближава до хирургията,  дори изземва някои случаи от нея и спестява на пациента оперативно лечение, като по този начин намалява времето за възстановяване и постоперативните усложнения.

Затова съм много горд от кабинета , който създадохме. Това е един малък остров, в който ние правим точна диагностика на проблемите по жлъчно-чернодробната система и панкреаса. А съвременната техника, с която сме оборудвани ни позволява  при голяма част от пациентите да премахнем проблема и да възстановим здравето или да облекчим страданията им , когато са дошли в стадий, в който заболяването им е нелечимо.

- Вярно ли е, че стомашно чревните  смущения могат да се дължат на стрес?

Да, това е добър въпрос. Много от заболяванията се дължат на стресови моменти в живота на пациентите, като автоимунните и функционални заболявания. Например  синдромът на раздразненото черво, от който се оплакват много хора в сегашния век и който не е бил познат през средните векове се причинява от стресови моменти в живота на хората. Отпечатъкът от преживените психични пренапрежения  е точно този – болест.

- Кой е най-тежкият Ви случай в професионалната кариера? Този, който винаги ще помните?

Трудно бих могъл да отделя някой случай, а и аз не разделям пациентите на леки и тежки.  Понякога много тежки и дори безнадеждни пациенти се повлияват много бързо от терапията, а при  други на пръв поглед леки случаи е било необходимо продължително и сериозно лечение. 

- Какъв щяхте да сте, ако не бяхте доктор?

Вероятно щях да се насоча към инженерството под някаква форма. Интересувах се от инженерни науки, но в крайна сметка и за мое щастие – ето ме тук  като лекар в болница  „Еврохоспитал“,  в този съвременно оборудван кабинет.

- Как минава един Ваш ден в отделението?

Стартирам с визитации, което е обичайно. Следва работа в новооткрития ендоскопски кабинет , където с новозакупения  рентгенов  апарат тип „С-рамо” и  ендоскопска техника  от най-висок клас,  извършвам високо специализирани манипулации на целия храносмилателен тракт. Наличната апаратура ми дава свободата освен да поставям диагноза,  да мога и да лекувам пациентите!

- Какво Ви помага да разпускате, имате ли хоби?

Мисля, че е  благоприятно за всеки  човек да има хоби. В моя случай става дума за плуване и гребане с каяк.

- Какви са алтернативите за хората, които се притесняват от чести колоноскопии, например? Има ли алтернативни методи за диагностика и профилактика?

Медицината непрекъснато се развива и променя. Такава формулировка като чести колоноскопии  няма. Препоръчваме по-чести  изследвания на червата при пациенти , на които сме открили  и отстранили полипи.   При тях изследването е безалтернативно. Нито виртуалната  колоноскопия с компютърен томограф , нито капсулната ендоскопия могат да я заменят. Те имат приложение при малка част от пациентите (при които има противопоказания за колоноскопия) и освен, че са нискоинформативни,  са и много скъпи.