Настаняването в едностайни апартаменти води до физически и психически заболявания. Това заключение беше направено от медицински специалисти.

Според учените лице, лишено от лично пространство, страда от дискомфорт и може да заболее от различни от психосоматични заболявания. Ограниченото пространство води до психични разстройства, повишена нервност или апатия, липса на инициативност и липса на воля.

Също така в апартаментите с една стая, колкото повече живеят в тях, толкова по-бързо и по-активно се разпространяват вирусите и микробите, пише Zdrave.to. Децата в затворено пространство, в отсъствието на възможности за движение, бързо стават затлъстели, с отслабен имунитет, често получават респираторни заболявания.

За да се избегнат проблеми с психиката и физическото здраве, се препоръчва да се спазват нормите на живот за един човек - доколкото е възможно. За относително удобен и тих живот, според експерти, човек се нуждае от поне 9 квадратни метра лично пространство.

В Русия днес, според правилата, един човек има право на апартамент от 33 квадратни метра. Двойката може да претендира за жилище от 42 квадратни метра, но семейство от трима души се очаква да бъде настанено в не по-малко от 54 квадратни метра жилище.