Повечето хора асоциират раздялата с емоционална болка и стрес. Тези неща обаче се отразяват и на тялото ви.

Вижте как:

Мускулна болка:

Мускулите ви може да се подуят заради повишаващото се главоболие и болки във врата. Може да ви е по-трудно и да изкачвате стълби. Изследване на университета в Тексас твърди, че разведените хора са с 23 % по-малко мобилни. При тях мускулните спазми са по-често явление, пише Тялото.

Болка в гърдите:

Емоционалната болка, често преминава и във физическа и може да изпитвате затруднено дишане и болки в гърдите.

Наркотична зависимост:

Учените са доказали, че при раздяла, мозъкът изпитва усещане на силна зависимост, както наркоманът при абстиненция от любимия му наркотик.

Подпухнали очи:

Разбира се, те се дължат и на безсънните нощи, в които сте си изплакали очите. Но в допълнение консистенцията им е различна. Емоционалните сълзи са по-водни от другите (които са солени) и затова очите ви изглеждат по-подпухнали, отколкото при друг вид плач.

Храносмилателни проблеми:

Тъй като мускулите ви не са във форма, кортизолът в тялото може да се отклони и да достигне храносмилателните ви органи, което да доведе до загуба на апетит, диария или крампи. Проучване на медицинския факултет на Харвард разкрива, че при раздяла мозъкът произвежда хормони, които потискат апетита.

Повишаване на теглото:

Стресът води до напълняване, тъй като в състояние на стрес клетките стават по-малко чувствителни към инсулин и тялото започва да произвежда повече от него, за да компенсира това. Това пък води до складирането на повече захар от организма, която се превръща в допълнителни килограми.

Сърдечни проблеми:

При раздяла адреналинът в тялото се покачва, което пък афектира сърдечния ритъм и работата на сърцето.

Кожни проблеми:

Повишаването на хормоните на стреса афектира състоянието на кожата, като я прави по-податлива на акне, петна, псориазис, екземи.