Производители и търговци ни пробутват хранителни продукти със заблуждаващи етикети и съдържание, установи проверка.

В един от търговските супермаркети от няколко дни върви промоция на сладки, тип сухи пасти, върху чийто етикет е изписано, че е със смокини, а на опаковката е нарисувана апетитна смокиня. При прочитане на съдържанието обаче става ясно, че в състава на продукта съдържанието на смокини е едва 10-15%, а над 35% е съдържанието на сладко от сини сливи.

В гъши и пуешки пастети пък, продукти на една и съща фирма се оказва, че написаните върху наименованията гъши и пуешки съставки всъщност са само бульон и мазнина, твърди „Телеграф“. А останалите съставки са свински черен дроб, кокоши кожи и подправки. 

Търновецът Ивайло Петров разказва, че наскоро си купил от търговската мрежа кренвирши, на чиято обвивка е обозначено съдържанието им - свинско месо. Докато сладко си похапвал от кренвирша обаче, внезапно усетил нещо между зъбите си и с изумление открил, че това е част от птича перушина.

Когато се обадил на посочения дежурен телефон на фирмата производител, от там първо му отговорили, че вероятно тази остатъчна перушина е от предишно пълнене на пилешки кренвирши. А на въпроса на потребителя пилешките кренвирши с пера ли ги пълнят, очевидно изнервен човекът от другата страна на слушалката със заядлив глас му заявил: „Вие като си купувате бисквити „Зайо Байо“, да не би да очаквате вътре да намерите зайци! За толкова пари какво искате да има в кренвиршите, пържоли ли?