Отдавна се знае, че фибрите са едни от най-важните хранителни съставки, за да имаме здраво и красиво тяло. Те са известни още като „влакна” или „нишки” и трябва да присъстват в определени количества в ежедневния ни хранителен режим. 

Фибрите помагат за поддържане на постоянен приток на енергия към клетките и превенция на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 типа фибри, означавани като разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри придобиват гелообразна консистенция, попадайки в спомаха и червата. Така образуват своеобразна капсула около преминаващата през храносмилатения тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на хранителните вещества, помагайки за поддържане ниски нива на холестерола и кръвната захар, пише dnes.bg

Неразтворимите фибри запазват по-стабилна структура по протежение на целия храносмилателен тракт. Това допринася за по-бързото преминаване на храната през стомаха и червата и за превенция на най-честите храносмилателни нарушения като запек или диария.

Авокадо – това е най-богатият на фибри хранителен продукт. Само едно авокадо може да осигури около 6-7 грама неразтворими фибри.



Круши – това е може би най-богатият на фибри плод. Една круша съдържа около 5-6 грама влакнини.



Смокини (пресни или сушени) – и те се нареждат сред най-богатите на фибри плодове. Допълнителен плюс е, че са сред най-балансираните хранителни продукти откъм съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Хапвайки само 5-6 смокини дневно, можем да си осигурим около 15 грама фибри с почти еднакво съдържание на двата типа.



Леща – купичка сварена леща съдържа около 10 грама фибри. Наред с бързото приготвяне и високото съдържание на белтъци и фолиева киселина, това я превръща в първенец сред всички бобови култури. Непосредствено след нея се нареждат бамята и грахът.



Артишок – този зеленчук внася необходимата екзотика в списъка и има защо. Това е водещият представител на заленчуците по отношение съдържание на фибри в една порция.