Независимо дали имате диабет или сте предразположени към развитие на заболяването и искате да се предпазите , правилното хранене е сред основните средства, на които да разчитате.

В следващоте редове ще ви представим няколко храни, които е желателно да се включат в хранителния режим при лечение или превенция на захарната болест, пише tialoto.bg

Ядки – орехи, лешници, кашу и особено бадеми

Високото съдържание на ненаситени мастни киселини в ядките подпомага контрола върху високата кръвна захар и носи противовъзпалителни ползи. Бадемите се посочват като най-пълноценната по съдържание ядка за борба с диабета.

Семена – ленено, слънчогледово и най-вече тиквено

Редом с ядките семената са сред продуктите с най-високо съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Риба – сьомга, скумрия, риба тон

Мазните риби не само имат високо съдържание на ненаситени мастни киселини, но и са богат източник на протеини при ниско съдържание на въглехидрати и калории.

Горски плодове – къпини, боровинки, малини

Това са най-комплексно действащите хранителни продукти срещу двата типа диабет. От една страна стимулират производството на инсулин, а от друга – поддържат нивата на кръвната захар ниски. Позитивният им ефект се дължи на много високото съдържание на фибри и мощни антиоксиданти.

Бобови култури – боб, леща, грах, нахут

Бобовите храни са сред най-богатите източници на фибри, съпоставими по съдържание на горските плодове. Освен това съдържат големи дози протеини, а въглехидратите в състава им са бавно усвоими и не покачват рязко кръвната захар.