Последно проучване за гладуването заключило, че то увеличава метаболитната активност повече, отколкото се е смятало преди, и дори може да влияе на процеса на стареене.

Изследванията показали, че интермитентното гладуване може да помогне на определени хора да отслабнат. Интермитентното гладуване предполага спазване на схемата 16:8. Това означава, че можете да се храните в рамките на 8 часа в денонощието, а през останалите 16 часа да не приемате храна. Въпреки че изследователите все още дискутират колко ефективно може да бъде този вид гладуване, новите проучвания намекват за други ползи освен отслабването, пише medicalnewstoday.com.

Най-новото проучване, което авторите публикували в списанието “Изследователски проучвания”, е насочено именно към хората, които гладуват, и дава нов поглед. Учените от Института по наука и технологии в Окинава изследвали влиянието му върху метаболизма. Екипът се надявал да намери начини за оползотворяване на предимствата от гладуването, без да е необходимо в бъдеще човек да остава без храна за продължителен период от време. Четирима доброволци гладували общо 58 часа. Използвайки измерване на метаболитите, изследователите анализирали кръвни проби на участниците на определени интервали от време.

Тъй като човешкото тяло е гладно за храна, има редица различни метаболитни промени, които се случват, когато е лишено от храна. Обикновено, когато въглехидратите са леснодостъпни, тялото ще ги използва като гориво. Но след като те липсват, то търси другаде енергия. В процес, наречен глюконеогенеза, тялото извлича глюкоза от невъглехидратни източници, като аминокиселини. 

Учени обясниха защо трябва да гладуваме

Учените могат да открият доказателства за глюконеогенезата чрез оценка на нивата на определени метаболити в кръвта. Тези метаболити се увеличили в кръвта на участниците. Учените също така идентифицирали още много метаболитни промени, някои от които ги изненадали. Например, те видели значително увеличение на продуктите от цикъла на лимонената киселина.

Цикълът на лимонената киселина се случва в митохондриите и неговата функция е да освобождава съхраняваната енергия. Наблюдението над метаболитите, свързани с този процес, означава, че митохондриите, които са като електростанции на клетката, се изтласкват в овърдрайв. Химикалите са признак за повишен протеинов синтез и генна експресия. Това предполага, че гладуването кара клетките да променят вида и количеството на протеините, от които трябва да функционират.

Изследователите отбелязали и значително увеличаване на някои антиоксиданти, включително ерготионеин и карнозин. В предишно проучване същият екип от изследователи показал, че с напредването на възрастта редица метаболити намаляват, пише zdrave.to. Тези метаболити включват левцин, изолевцин и офталмологична киселина. В последното си проучване те показали, че гладуването повишава тези три метаболита. Те допълнили, че това може да помогне да се обясни как гладуването удължава живота на плъхове, при които са направили по-обстойни изследвания. 

При четиримата доброволци изследователите идентифицирали 44 метаболита, които се увеличават по време на гладуването, някои от които 60 пъти. 

Учените смятат, че повишаването на антиоксидантите може да бъде отговор на команда на тялото за оцеляване. По време на гладуване телата ни могат да изпитат високи нива на оксидативен стрес. Чрез производството на антиоксиданти това може да помогне да се избегнат някои от потенциалните щети, причинени от свободните радикали. Настоящите проучвания дават допълнителни доказателства за ползите за здравето при гладуването.