Катарактата или вътрешното „перде“ е сред най-честите очни заболявания водещи до слепота. Болестта е напълно лечима хирургично и именно това я прави най-често извършваната операция в света, не само в областта на очните болести, но и на всички специалности в медицината.

Според Световната Здравна Организация в световен мащаб се извършват около 19 млн. операции годишно, като през 2020 г. бройката ще стане около 32 млн. Именно поради тази причина, заболяването трябва да се лекува много прецизно, а пациентите да са запознати с основните факти за него.

Когато говорим за факти обаче, взимаме предвид, че хората често залагат вместо на консултация с доктор, на справки в онлайн пространството. Това необятно информационно поле се оказва пълно с противоречиви мнения, които са в състояние да объркат всеки, а фактите да се окажат заблуди. Въпреки че катарактата е много разпространена, мнозина имат тотално погрешни схващания за нейното естество, за симптомите, за начина ѝ на лекуване, както и какво да очакват. За да получим експертно мнение, екипът на TrafficNews.bg се допита до специалистите от Очна болница "Луксор". 

Лекарите от "Луксор" посочиха 10 мита за катарактата и освен че ги развенчаха, ни запознаха подробно с истинните факти. 

МИТ 1: Катарактата расте на „върха“ на окото.

Факти: Катарактата представлява потъмняване на човешката леща, която се намира вътре в окото, а не на повърхността му. Естествената леща е изградена от вода и белтъци подредени по определен начин, при който лещата е напълно прозрачна и допуска светлина в окото. С възрастта структурата се променя, белтъците се свързват помежду си като лещата помътнява подобно на белтъка на сварено яйце.

МИТ 2: Катарактата е обратима болест.

Факти: Веднъж започнало заболяването, неминуемо ще доведе до оплаквания от замъгляване и намалено зрение. Тези симптоми няма да изчезнат от „само себе“ си, нито от каквито и да е капки, медикаменти или инжекции. Единственото ефективно лечение до ден днешен остава оперативното, при което помътнената леща се „изсмуква“ и се заменя с нова изкуствена и прозрачна леща.

МИТ 3: Катарактата трябва да узрее напълно, за да се оперира

Факти: За времето преди 25 години това твърдение е било вярно, но не и сега. С навлизането на нови съвременни апарати и развитието на технологиите не е необходимо пациентите да чакат да изгубят зрението си напълно. Правилното време за операция е когато започне да намалява зрението и да пречи на ежедневните ни дейности. „Презряването“ на пердето прави операцията по-рискова, възстановителният период по-дълъг, а в някой случаи и резултатът не е максимален.

МИТ 4: Катарактата се влошава когато четем, шием или гледаме телевизия.

Факти: Не може да се развие нито да се влоши катарактата, ако извършваме тези дейности. Причините за възникване на заоболяването нямат нищо общо с начина по който използваме очите си. Въпреки това един от първите симптоми може да е затруднения в  четенето и честа смяна на очилата за близка работа  или изсветляване на цветовете на телевизора, както и невъзможност да се прочетат надписите по него.

МИТ 5: Катарактата засяга само възрастни хора.

Факти: Въпреки че повечето пациенти развиват „старческо перде“ след 65 години, катаракта може да се развие и при по-млади хора. Съществуват някои предпоставки за по-ранно развитие: излагане на очите на пряко действие на все по-силната и опасна слънчева светлина, използване на некачествени тъмни очила, неконтролиран диабет и висока кръвна захар, тютюнопушене, прием на някои медикаменти – кортикостероиди, предшестващи очни травми.

МИТ 6: Катарактата може да се прехвърли на другото ми око.

Факти: „Старческо перде“ може да има на едното или и на двете очи в различна степен на развитие, но няма как това заболяване да се прехвърли.

МИТ 7: Операцията на катаракта е болезнена.

Факти: При съвременната операция на катаракта се използва за упойка малко количество венозна анестезия  и капки върху окото. Пациентът е напълно в съзнание и често се включва в разговорите в операционната зала. Няма никакво болково усещане, но е възможно  да усеща допир и малко количество течност около окото. Възможно е в деня на операцията да има усещане за пясък в окото и лек дискомфорт, който обикновено преминава за 2-3 дни.

МИТ 8: Може да отнеме месеци докато се възстановим от операцията.

Факти: Обикновено пациентите, които са дошли на време, забелязват промяна в гледането почти веднага след операцията. Въпреки това минава около месец докато се развие най-качественото и пълноценно зрение. В този период от около 30 дни не трябва да се вдигат тежки предмети повече от 2-3кг., не трябва да се пипат и търкат очите, хубаво е да се използват предпазни тъмни очила и да се капят капки по определена схема. След преминаване на този период, човек може да възстанови ежедневните си дейности, както го е правил преди операцията.

МИТ 9: Няма нужда от очила след операцията.

Факти: Дали ще се сложат очила за четене или не зависи от вида на изкуствената леща. При еднофокусните лещи пациентите виждат добре на далечна дистанция, а са необходими очила за четене и компютър. Все повече хора избират многофокусни или „умни“  лещи, при които пациенти виждат добре на всякакво разстояние и е изцяло независим от очила.

МИТ 10: Операцията се прави на пролет или на есен.

Факти: Месеца и сезона нямат никакво отношение към крайния резултат. Операциите са планови и могат да бъдат направени във всеки месец от годината. С използването на апаратите ни от най-ново поколение и профилактиката с антибиотични капки рискът се свежда до минимум.

Повече за очна болница "Луксор" - вижте ТУК!

Вижте още подробна информация от специалистите на "Луксор" за различни очни заболявания:

Д-р Тасков: Мултифокалните лещи заменят нуждата от всякакъв вид очила СНИМКИЦели семейства коригират зрението си в “Луксор“

Д-р Тасков: Извършваме лазерни корекции на зрението с най-високотехнологична апаратура по европейски и световни стандартиУбеден във всички плюсове на тази корекция, д-р Тодор Тасков е преминал през процедурата преди 4 години

Глаукомата - тихият крадец на зрение!Доктор Николова от пловдивска очна болница разкрива как да повлияем заболяването

Астигматизмът може да е признак на сериозна болест, пловдивска очна клиника предлага лечение СНИМКИД-р Богданова разкрива какви са симптомите на Кератоконус

Пловдивска клиника предлага иновативно лечение по Здравна каса на коварно очно заболяване СНИМКИВ България навлезе един от най-иновативните медикаменти „Eylea”

Как да спасим зрението си при диабет? Очна болница в Пловдив предлага пълна диагностика и лечение СНИМКИЗа рискът от слепота и превенцията, разказва д-р Джурелова

Д-р Грозданова: Ечемикът може да е белег за сериозно заболяване! Избягвайте самолечениетоЛекар от Очна болница „Луксор“ дава съвети какво да правите при ечемик