Норвежки учени доказаха, че безсънието се отразява изключително негативно на тялото и мозъка ни. Те изследваха внимателно потенциалните последици за здравето и резултатът не е никак обнадеждаващ. В изследването участваха 21 здрави млади мъже, които трябваше да преминат поредица от дифузионни тестове за образна диагностика, които показват разпространението на водата в тялото и по този начин здравето на нервната система. Доброволците останаха будни в продължение на 23 часа, като през това време не им бе позволено да консумират алкохол, кофеин или никотин, не приемаха храна преди скенера.

Резултатите от изследването сочат значителни промени в бялото вещество в мозъка след безсънна нощ, като е установено, че "лишаването от сън е свързано с широко разпространена фракционна анизотропия". С други думи деградация на мрежите за "свързаност" в мозъка - нещо, което може да сте изпитвали, ако някога сте се опитвали да съберете мислите си след безсънна нощ. Наблюдавани са промени в мозъка, които обхващат мазолестото тяло, мозъчния ствол, таламуса, фронталния, темпоралния и париеталния лоб, съобщава hicomm.bg.

Това, което не е ясно, е колко трайно е това увреждане: може ли да наваксваме с дълъг сън и на следващата нощ да поправим нанесените щети? Разбира се, съществува и въпросът, до каква степен други фактори допринасят за тези промени в състоянието на нашата невронна тъкан.

"Моята хипотеза е, че предполагаемите ефекти на една нощ на лишаване от сън върху микроструктурата на бялото вещество са краткосрочни и обратими след една до няколко нощи на нормален сън", казва водещият автор на доклада Торбьорн Елвсесхаген. "Може да се предположи, че хроничната недостатъчност на съня може да доведе до по-продължителни промени в мозъчната структура, но тази хипотеза остава да бъде изяснена.", допълва той.

По-рано тази година изследователи в Италия откриха, че мозъкът буквално започва да се самоизяжда, когато не получава достатъчно сън.