Диетата “Средства за управление на здравето”, или Health Management Resources (HMR), е създадена преди 30-ина години от американския психолог д-р Лорънс Стифлър. Целта ѝ е бързо и здравословно отслабване без йойо ефект. В нея калориите се намаляват главно чрез замяна на вредни храни с готови диетични продукти, плодове и зеленчуци и техники за привикване към полезни навици. Това може да стане под лекарско наблюдение в клиника или в домашни условия. Какво представлява Заместването на храни е сърцевината на HMR. Така хората смъкват три пъти повече тегло, отколкото с други традиционни диети, казват авторите ѝ. В нея тежките, мазни блюда се заменят с нискокалорични продукти, шейкове, протеинови блокчета и пълнозърнести мюсли. Набляга се на плодовете и зеленчуците, а физическата активност прави отслабването трудно обратимо, пише 24 часа.

Диетата е на две фази. Първата е “Бърз старт”, чиято цел е да отслабнеш скоростно. При нея се ядат диетичните продукти на фирмата HMR, които се доставят у дома в количество за три седмици. Това са готови нискокалорични предястия и гарнитури, шейкове на прах и др. С растителната храна се снабдявате сами. Спазва се планът 3-2-5, което значи, че дневно се консумират 3 шейка, 2 предястия и 5 порции плод и зеленчук. С физически упражнения трябва да горите 2000 калории седмично. Те са с умерен интензитет – ходене 30-ина минути на ден, плуване, танци или бягане на пътека с умерено темпо. Така седмично се отслабва с поне 1 килограм.

При достигане на желаното тегло се преминава към втората фаза за задържане на килограмите и утвърждаване на здравословния хранителен режим. В тази фаза заместването на храни е порядко и се набляга на усвояване на техники за дългосрочно задържане на свалените килограми. Важно е у дома и в работата да имате изобилие от диетични закуски, за да не се изкушите да посегнете към вредна храна. Избягвайте ресторантите, особено тези за бързо хранене.

След тази фаза всеки сам приготвя менюто според наученото до момента. То включва постни протеини - риба, пилешки гърди без кожа, вегетариански бургери. Използват се нискокалорични начини на готвене – на пара, печене, задушаване. Консумират се пълзърнени храни (ориз, макаронени изделия, овесени ядки). Много подходящи са мюслите HMR Multigrain Cereal – здравословна и насищаща храна със зърна от овес и пшеница и парченца стафиди, червена боровинка и ябълка. Алкохолът е забранен - повишава калориите и забавя отслабването.

Действие и точки

Освен че смъкват теглото, полезните продукти и физическата активност при този хранителен режим помагат за предотвратяване на диабет и сърдечни болести, повишават енергията. 29-а в общата класация, диетата HMR е номер 1 в областта “Бързо сваляне на килограми”; 11-а е в сектора “Най-добра за отслабване”; 18-а е в „Лесна за изпълнение”; 20-а е в „Най-добра срещу диабет”; 25-а е в “Най-добра за сърцето”; 27-а е по критерия “Най-добро здравословно хранене”.

Колко струва

Стартът на диетата не е евтин - в САЩ хранителните доставки от HMR за първите 3 седмици излизат над $ 300 без зеленчуците и плодовете, които си купувате сами. Пестите от елиминирането на месото и преработените хранителни продукти.

Лесно ли се спазва

В началото може да ви липсва мазната храна. Със закуските на HMR от специално брашно и с некалорични подсладители би трябвало да не усещате глад за сладко. Може да изпитате трудности да изчислявате ежедневния баланс на калориите и броя и продължителността на упражненията. Но доставката на храни пести много време и труд, особено готовите предястия и гарнитури, които само трябва да се затоплят.

Отслабва ли се

Практиката сочи, че с диетата “Средства за управление на здравето” средно се отслабва с 12 кг за 3 месеца. По-добър е резултатът при хора, които се консултират по телефона със специалисти. Голямо изследване на експериментална група затлъстели пациенти показа, че след 18 седмици те са отслабнали средно с по 19 кг, а част от тях, които са я прилагали под медицинско наблюдение - 22 кг.

Кой я следва

Номер едно в диетите за най-бързо отслабване, HMR е помогнала на много актьори да възвърнат теглото си след роли на дебелаци. С нея Мат Деймън свали 15 кг, които трябваше да натрупа за филма “Информаторът”. Джордж Клуни отслабна също толкова след лентата “Сириана”. С HMR иначе стройната Рене Зелуегър бързо се пребори с 15 кила след ролята на пухкавата Бриджит Джоунс, а Ръсел Кроу се отърва от 25 килограма.