Сенсей Борислава Пакосян е инструктор по карате  и треньор. Тя е единствената жена в България, която притежава най- високия 6 дан, която тя получава след изпит пред  основателя на Международната Ямашита будо Асоциация  сенсей Тадаши Ямашита,  който притежава 10 дан по окинава шорин-рю карате до, суйкендо и матайоши кобудо .  Ако не сте виждали Борислава по време на тренировка, трудно можете да си представите  възможностите на елегантната блондинка.  Заедно със съпруга си Левон Пакосян имат школа по карате , през която са минали стотици пловдивчани и децата им.  Освен това тя организира курсове по самоотбрана за жени и преподава физическо възпитание в училище „Васил Левски”.  

През 80 % от времето си Борислава е в движение , обучава други хора или усъвършенства своите умения. Преди 3 години обаче  тя се озовава напълно обездвижена на легло, с нечовешки болки в гърба и без ясна диагноза. „7 месеца обикалях по лекари и болници  и никой не можеше да ми помогне. Получавах единствено силни болкоуспокояващи  и никакъв конструктивен съвет.  Почти не можех да ходя и прекарвах целия ден на легло. Започнах да търся  информация в интернет и така стигнах до д-р Владимир Пранджев, който е неврохирург във Военна болница – София. Той ми постави диагнозата  „Сондилодисцит” - възпаление на гръбначния стълб. Пое риска да ме оперира и да ми постави импланти” разказва Борислава. Следва период на възстановяване, който продължава повече от година.  Прохожда с патерици, след това си помага с бастун, а следващата стъпка е да върне възможностите  на тялото си. Което обаче въпреки цялата й  предварителна подготовка се оказва изключително сложна задача. 

Междувременно пловдивчанката установява , че има много хора, които трябва да извървят същият път, по който е минала и тя.  „Заради начина на живот, който водим – обездвижване, ниска двигателна култура, неправилна стойка на работното място, часове застопорени пред компютрите или неправилни тренировки,  гръбнакът ни страда.  Първо пренебрегваме сигналите, но след това идва болката, получаваме усложнения  и едва тогава започваме да търсим помощ.  Започваме да се лутаме , да търсим помощ. След това идва ред на рехабилитацията, която също е дълъг и сложен процес.  Реших , че мога да помогна както на себе си, така и на много други хора с такива проблеми като скъса този процес” , разказва Борислава.

Тя прави свой възстановителен център - Къща на здравето , която нарича също Училище за гръбнака.  „Прекарвах часове там, за да се раздвижвам. Сега помагам на други като мен. Идват хора, претърпели операции, с дискови хернии, наднормено тегло. Излишните килограми също водят до сериозни проблеми с гръбнака” разказва сенсей Пакосян.  След като се запознае с епикризата, тя прави индивидуална програма с упражнения за всеки.  Системата е комбинация между упражнения от рехабилитацията и японската система на Тадаши Ямашита с двигателни  и дихателни техники. „Някои идват по няколко пъти , за да усвоят упражненията, защото има  доста тънкости, други предпочитат да се възстановяват с моя помощ.  Целта ми е да науча хората  как да се грижат за себе си и гръбнака си” казва Борислава.

Тя прави програми и за справяне с наднормено тегло.

„Гръбнакът е основата, на която се крепи нашето здраве. Това е координатната система на тялото ни.  За да сме в  доброто здраве, ние трябва да се храним правилно, да пием много вода, системно да прочистваме организма си, да си осигуряваме достатъчно сън и почивка, да спортуваме и  да работим за духовното си израстване.   И за всичко това ни е нужна здрава основа  . Здравият гръбнак е стълбът на доброто физическо, емоционално и енергийно здраве” категорична е сенсей Пакосян.