Мирис на канела, пухкави одеала, топъл шоколад и кристални снежинки... Зимните месеци са уютни и имат много предимства, но пресните плодове и зеленчуци определено липсват.

Все пак имаме добри новини: не е нужно до края на април всяко хранене да се върти около картофите и лука. С малко предварително планиране и креативност е възможно да се консумират пресни плодове и зеленчуци, които съдържат обилно количество хранителни вещества и аромат през целия зимен период, пише cluborfei.com

Прочетете, за да научите повече за храните богати на витамини и минерали  в студеното време.

Зеле -  източник на витамини и минерали (витамини С и К и фолат), фибри, антиоксиданти и анти-канцерогенни съединения, наречени глюкозинолати. Някои изследвания твърдят, че сферичният зеленчук може дори да намали холестерола и намалява риска от рак и диабет.

[/userfiles/files/Cabbage_604%281%29.jpg]

Брюкселско зеле - по своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход. То съдържа средно от 152 до 247 мг витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхранението му. Съдържа още витамините В2, РР, каротин, минерални соли (калий, натрий), въглехидрати, белтъчини, багрилни вещества, етерични масла и органични киселини. Поради съдържанието на значителни количества желязо, то е подходяща храна при малокръвие.

[/userfiles/files/Brussels%20Sprouts_SS_604%281%29.jpg]

Тиква - добър източник на минералите калий и фосфор, което превръща тиквата в подходяща храна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Освен това не липсват и калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Високо съдържание на витамин С (около 15 мг в 100 гр продукт), както и на каротин, особено в мускатните тикви. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие, но тя е и мощен диуретик. Богата е на пектин, които спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола. Повлиява благоприятно атеросклерозата. В състава й се откриват витамините В1, В2 и РР.

 [/userfiles/files/Winter%20Squash_SS_604_2%281%29.jpg]   

Лук -  непретенциозният зеленчук е с ниско съдържание на калории, но изненадващо високо съдържание на витамин C и фибри. Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. Сокът на лука може да понижи нивата на лошия холестерол.

 [/userfiles/files/Onions_SS_604%281%29.jpg]   

Цвекло -  съдържа антиоксиданти, наречени betalains, които могат да помогнат в борбата с ракови и други дегенеративни заболявания. Освен това е богато на витамини A, B, C, както и калий и фолиева киселина. Естествен източник на захар (около девет грама на порция), високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби. Сокът от цвекло оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

 [/userfiles/files/Beets_SS_604_0%281%29.jpg]

Целина -  ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри, богата на витамин С (мощен антиоксидант) и фосфор (което допринася за здрави кости и зъби).

[/userfiles/files/Celeriac_SS_604%281%29.jpg]

Моркови - В морковите се съдържа основно инвертна захар; пектин, лецитин. Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Налице са още много ензими, етерични масла, терпени, минерални вещества - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят. Някои проучвания показват, че консумирането на моркови може да намали риска от рак и дори предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

[/userfiles/files/Carrots_SS_604%281%29.jpg]

Ряпа - В ряпата се съдържат захари, целулоза, малко ненаситени мазнини и белтъци, но много ензими, микроелементи и витамини - калий, калций, желязо, мед, цинк, витамин А. Тя съдържа още етерични масла, които подобряват храносмилането и сърдечната дейност, както и гликозиди, които придават лютивина. В добавка витамини С и К, фолиева киселина, калий, фибри и калций, плюс леко сладък вкус, който е от голяма полза за почти всяко ястие.

 [/userfiles/files/Turnips_SS_604%281%29.jpg]   

Пащърнак - дългите, бледи конусовидни кореноплодни зеленчуци са заредени с фибри, калий, витамин C, както и фолиева киселина. По подобие на морковите, те имат леко сладък, земен аромат, който върви добре с почти всяка зимна супа или яхния.

 [/userfiles/files/Parsnips_SS_604%281%29.jpg]   

Сладки картофи  -  богат източник на витамините А, С и от групата В, но са бедни на минерали. Имат по-нисък гликемичен индекс от обикновените картофи и са полезни за страдащите от захарен диабет. Някои хора развиват алергия към сладки картофи, затова бъдете предпазливи при първия опит. Благодарение на голямото съдържание на витамин А, който е мощен антиоксидант, сладките картофи забавят процесите на стареене. 

[/userfiles/files/Sweet%20Potatoes_SS_604%281%29.jpg]

Цикория - Нейните бели и червени, леко пикантни и горчиви листа са заредени с витамин С, магнезий, калий и витамин К. Листният зеленчук е с изключително ниско съдържание на калории.

[/userfiles/files/Radicchio_SS_604_0%281%29.jpg]

Цитрусови плодове  - те  са едни от най-полезните плодове. Цитрусите са богати на витамини и антиоксиданти, особено на витамин С, което ги прави страхотен „защитник“ на имунната система. Няколко плода на ден са почти сигурна превенция на вирусни заболявания и настинки през зимните месеци. Цитрусите съдържат в обилно количество витамини от групата B, магнезий, цинк, манган. Специфичните плодови киселини правят цитрусите много полезни при диети, тъй като плодовите киселини разграждат мазнините и спомагат за смъкването на килограми. Поради специфичната си сочност, полезните съставки от цитрусите се абсорбират много по-лесно и бързо от организма, отколкото други видове плодове.

[/userfiles/files/Citrus_SS_604%281%29.jpg]
    
Нар -  един от най-старите плодове в света. Рубинените семена съдържат  антиоксиданти и противовъзпалителни средства, които помогат за лечение на сърдечни заболявания  като висок холестерол, високо кръвно налягане, инфаркт и сърдечна недостатъчност. Проучванията показват, че пиенето на сок от нар може да намали натрупването на мастни отлагания в артериите.

[/userfiles/files/Pomegranate%20Seeds_SS_604%281%29.jpg]   

Тъмнолистни зеленчуци -  тези зеленчуци са богати на витамини А, С, К и Е, както и желязо, калций, магнезий, калий и фитохимикали и антиоксиданти. 

[/userfiles/files/Kale_SS_604%281%29.jpg]