От хилядолетия хората са използвали ароматерапията като подпомагаща физическото и емоционално добро състояние. Ние можем да проследим нейното използване в миналото най-малко до древните египтяни, които са познавали терапевничната сила на етеричните масла. Ароматерапията се използва здравословно и в Далечния изток, специално в Китай. Маслата се извличат, както от цветовете на някои растения, така и от листата на други. Според научни изследвания маслата имат ефективно действие при лекуване на подтиснатост и депресия. Те стимулират нервите в обонятелните органи, които са свързани директно с онези части от мозъка, които контролират емоциите.

Използване на ароматерапията
Възможно е етеричните масла да се приемат вътрешно, но само под наблюдение на квалифициран ароматотерапевт. Обаче съществуват няколко начина, по които ние можем сами да използваме маслата и да направим ароматерапията част от нашия всекидневен живот. Един от най-ефективните начини да използваме маслата е чрез масажиране. То активира нервните окончания и стимулира кръвообращението близо до кожната повърхност, като по този начин ускорява въвеждането на маслата в организма.

И тъй като няма нищо по-хубаво в края на работната седмица от един релаксиращ и изпълнен с глезотии за тялото уикенд, не е необходимо да пътувате надалеч, a само на два километра от Пловдив, където можете да се почувствате като на почивка в изцяло обновения през юли миналата година Парк и СПА Хотел Марково.

Една от най-силните страни на хотела е СПА центърът, който предлага над петнадесет вида масажи, редица луксозни терапии, различни видове хамам масажи, хидротерапия и антицелулитни процедури.

За гостите на СПА комплексa има и специална зала за релакс и медитация . Зоната за релакс е предназначена за спокоен отдих. Тя е най-подходящото място за тялото и ума след процедури и загряване от термална зона. 

Възползвайте се и от ПРОМОЦИОНАЛНИТЕ пакети, които предлага Парк и СПА Хотел Марково за Гергьовден и си подарете една заслужена Спа почивка с незабравими удоволствия и релакс.

Между многото етерични масла предлагани в търговската мрежа, съществуват някои, които можете са използвате поради техните успокояващи и релаксиращи свойства.
Представяме ви най-често използваните етерични масла:
1. Маточина (Melissa officinalis)
Етеричното масло от маточина е известно на ароматотерапевтите под името мелиса. Те използват неговите успокояващи свойства за отстраняване на депресията и разсейване на черните мисли. Прибавете 5-6 капки от мелиса към водата за баня.
2. Лайка ( Matricaria chamomilla)
Това масло често се използва в ароматотерапията за успокояване на изопнати нерви. Вие може да го използвате, като прибавите 5 или 6 капки към водата за баня, или в състава на масажно масло, като прибавите 2 капки от него към 5 чаени лъжички масло от соя.
3. Монарда (Monarda didyma)
Ароматотерапевтите са установили, че това масло действува особено добре при депреси, като също и подпомага организма в борбата му с инфекциите.
4. Лавандула (Lavandula angustifolia)
Лавандуловото  масло е известно със способността си да лекува изгаряния и рани, но също така оказва отлично релаксиращо действие. Разредете капка лавандулото масло и я прибавете към водата за къпане на бебето, за да му помогнете да заспи.
5. Роза (Rosa spp.)
Розовото масло се получава от видовете маслодайна, столистна и разноцветна роза. Ароматотерапевтите особено много го ценят поради въздействието му при състояния на напрежение при жените, особено при депресия след раждане  и стресови състояния след разочарования от скъсване на отношения.
6. Сандалово дърво (Santalum album)
Маслото, получено от сандаловото дърво е с тежък, луксозен аромат и се използва при напрежение и подтиснатост. Известно е също като средство, стимулиращо сексуалните отношения.
7. Гераниум (Pelargonium spp.)
Може да видите маслото от гераниум да се продава като “Bourbon-la-Reunion”, на името на острова, откъдето е произлязло растението. Гераниевото масло действа релаксиращо в малки количества и е подходящо за включване в масажни масла. Разредете 2 капки от него в 2 чаени лъжички соево масло.
8. Кананга (Cananga odorata)
Силно ароматичното канангово масло се получава от „парфюменото дърво”, срещащо се в Далечния Изток и може да се използва за ароматизиране на водата за баня. То има седативно и антидепресивно действие и се прилага при състояния на шок и болка. Тъй като е с тежка миризма, трябва да се използва умерено.
9. Босвелия (Boswellia thurifera)
Извлеченото от смолата на това дърво етерично масло действа успокояващо и засилва дишането. Използвайте неговите изпарения за постигане на съзерцателно състояние по време на медитация. Прибавете 5 капки от маслото към водата за баня.
10. Портокалови цветове (Flores aurantii)
Това масло се получава от горчивото портокалово дърво. При състояния на нервно напрежение и подтиснатост ще подейства успокояващо; използва се също за предизвикване на сънно състояние. Вие може да си приготвите масажно масло чрез смесване на 5 капки от това масло с 2 чаени лъжички соево масло.