Почти половината от възрастното население на планетата страда от главоболие поне веднъж годишно. Има много видове главоболия като мигрена, клъстерни главоболия и такива, които възникват от стрес, проблеми със зрението или синусите. Последният вид е най-често срещан и засяга около 1,6 милиарда души, пише mila.bg.

Ето 7 начина, с които бързо да се справите с главоболието.

Температурна терапия

Топлият душ отпусна тялото, премахва напрежението в мускулите и спомага за облекчаването на главоболието. Горещите компреси също мога да помогнат, ако нямате достъп до баня в дадения момент.

Редовен прием на вода

Често причина за главоболието е дехидратацията. Затова е добре да се поддържате хидратирани. Свръххидратацията пък може да доведе до хипонатриемия - състояние, при което натрият в кръвта става твърде разреден. Това може да доведе до главоболие, гадене и подуване на корема - симптоми, които лесно може да бъдат объркани с тези на дехидратацията. Все пак не прекалявайте с водата.

Ароматерапия

Ароматът на някои етерични масла, особено този на лавандулата, може да успокои главоболието. Внимателно масажирайте маслото по челото и слепоочията и легнете в тиха и тъмна стая. Маслото от мента също е полезно при лечението на главоболие и мигрена.

Билки

Джинджифилът се използва от векове за лечение на главоболие и мигрена. Разбъркайте 1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил във вода и пийте.

Масаж на очите

Локаризирайте точките във външния ъгъл на всяко око. С помощта на показалците и средните пръсти внимателно и едновременно масажирайте въпросните области, докато не почувствате облекчение. Този метод помага за облекчаване на болката, свързана с мигрена.

Масаж на носа

Точките, които помагат за облекчаване на главоболието, се намират от двете страни в основата на носа – там, където той се среща с билото на веждите. Натиснете силно с двата показалеца за около 10 секунди. Освободете налягането и повторете. Прилагането на натиск върху тези точки е ефективно за облекчаване на главоболие, причинено от умората на очите и синусите.

Масаж на ръцете

Локализирайте точката, намираща се между палеца и показалеца. Натискайте здраво около 10 секунди. След това масажирайте тази област с кръгови движения. Движете се по посока на часовниковата стрелка за 10 секунди и след това обратно на часовниковата стрелка за още толкова време. Направете масаж и на другата ръка. Тази акупресура е полезна за облекчаване на напрежението в главата и в шията, което често се свързва с главоболие.