Всяка година по това време сме в трепетно очакване на кошмарния грип и как ще го преживеем.

Че е кошмарен е вярно, грипът е много по-тежко протичащо вирусно заболяване в сравнения с другите зимни вируси.

Колкото до останалото, първо, не е задължително да се разболеем, а ако това стане ще го преживеем както и друг път, пише Една.бг.

Често страхът от грипа е по-голям от самия грип, особено когато имаме деца. А той се подхранва от редица неистини, циркулиращи в обществото. Например:

1. Грип ни хваща, когато настинем.

Безспорно настинката е фактор, позволяващ на вирусите по-лесно да атакуват организма. Затова и закалените много по-рядко боледуват. Но има и по-важни фактори, като отслабване на имунитета например.

А той може да бъде подкопан от отрицателни емоции (детето не обича детската градина, неприятности в семейството), неправилно хранене (сладкиши вместо плодове и зеленчуци), недоспиване и преумора (амбициозни ученици, нощно сърфиране в интернет), липса на движения.

При децата имунната защита спада и след прекарана шарка, мононуклеоза, чести боледувания, алергии. Ролята на настинките силно се преувеличава. Ако няма контакт с вируси, дори и малко да поизмръзне детето, нищо няма да му стане.

2. Грипът се лекува с антибиотици.

Да лекуваш грип с антибиотик е все едно да оперираш дървен крак. Антибиотиците не влияят на вирусните инфекции, но убиват нормалната, полезна микрофлора, която е елемент на имунната система.

Много родители ,от притеснение и за да е чиста съвестта им, тъпчат децата си с антибиотици при първата температура. Място за притеснение има, ако след четвъртия-пети ден положението се влошава или се появат допълнителни симптоми.

Тогава е възможно добавяне на бактериална инфекция и в тези случаи антибиотиците са оправдани. Разбира се, след консултация с лекар. Кръвната картина показва има ли бактериална инфекция, тоест нужен ли е антибиотик.

3. Температурата трябва бързо да се свали!

При температура имунната система задейства каскада от противовъзпалителни реакции с цел оздравяване.

Затова до 38 градуса се препоръчва да не се сваля температурата, още повече, че децата я понасят много добре от нас, възрастните. Антипиретици се дават само ако детето го боли ухо, глава и започва да вдига по-висока температура.

4. Витамини в големи дози!

Витамините и всесилният витамин С са добре дошли за организма, те са антиоксиданти и са полезни при оксидативния стрес при инфекциите.

За да не ги предозирате, използвайте естествените от плодовете и зеленчуците. Но само с витамини няма да преборите грипа.

5. Народната медицина е бабини деветини.

Не е така. Народната медицина е изпитан, безопасен метод на лечение, не я подценявайте.

При неусложнени инфекции билките, гаргарите, компресите, меда и производните му помагат на организма да се справи по-лесно с болестта.

6. Маската за лице предпазва от грип.

Едва ли, по-скоро е коректно болният да носи маска, за да предпазват останалите. Като предпазно средство маската е несигурен начин, колкото и плътно да обгръща лицето все пак остава пространство за дишане, откъдето влизат вирусите.

А когато се намокри от дъха ни става още по-добър проводник на заразата. Затова тя трябва да се сменя често, на час-два.

7. При първи признаци трябва да се вземат противовирусни препарати.

Това е така, грипът се лекува с два специфични препарата, които се предлагат и у нас. Вашият личен лекар знае кои са те, така че при първи симптоми на грип, веднага се консултирайте с него. Те са ефикасни, ако се вземат първите 24 часа, най-късно до 48 часа от началото на грипа.