Опитвали ли сте суши? През последните няколко години е много модерно да ядем този вид храна, но има хора, които не биха вкусили сурова риба никога през живота си. За тях само вида или мисълта за суши е отвратителна.

Яденето на суши е много полезно за здравето, стига да свикнете с различните му вкусове. Има четири вида суши – сашими (без ориз, само с парчета риба); маки (с морски водорасли, ориз и пълнеж от зеленчуци или рулца от раци/риба тон); урамаки (оризът е отвън, а плънката в него е затворена с кори нори) и темаки (конус от кори нори, който съдържа плънка от ориз и зеленчуци/риба).

В сушито има различни комбинации от съставки, които се отразяват по различен начин на тялото, по-скоро благоприятен. Оризът е чудесен източник на въглехидрати. Той се приготвя с незначително количество мазнина, пише Tialoto.bg.

Морските водорасли, от които се правят корите нори, са богати на йод. От друга страна в морските дарове има завидно количество омега-3 мастни киселини и селен. Различните видове риба, както и плодовете/зеленчуците, които се слагат в сушито, са богати на витамини и минерали. Да не забравяме и подправките, с които се овкусява сушито – джинджифилът и уасабито са пълни с антиоксиданти, соевият сос, в който се потапят хапките, съдържа доста натрий. Единствено допълнителните сосове, в които има майонеза, са доста калорични и не се препоръчват.

Кои са ползите от консумацията на суши?

Понижава риска от заболявания на сърцето

Едно от най-големите му предимства е, че чрез рибата осигурява на тялото омега-3 мастни киселини. Това води до повишаване на добрия холестерол и намаляване нивото на лошия. А баланса на холестерола в тялото предотвратява запушване на артерии и поява на здравословни проблеми като сърдечни пристъпи, удари и атеросклероза. Затова най-полезно е сушито, което съдържа херинга, пъстърва, риба тон и сьомга.

Поддържа хормоналния баланс

Морските водорасли са богати на йод, който има голямо значение за различни процеси в тялото. Той поддържа нормалната работа на ендокринната система, най-вече щитовидната жлеза.

Повишава метаболизма

Рибата в хапките е богата на протеини, освен това има ниско съдържание на мазнини и калории. Тези съставки могат да повишат защитните сили на организма и да подобрят процеса на обновяване на клетките.

Подобрява циркулацията на кръвта

Соевият сос и някои видове риба, която се слага в сушито, са богати на желязо. Минералът играе неразделна част от производството на червени кръвни телца, които подобряват кръвообращението до всички части на тялото, стимулират растежа на косата и подобряват тонуса на кожата.

По-високото количество на червените кръвни телца подобрява обмяната на веществата и ускорява процеса на заздравяване на тъканите и клетките.

Рискове от консумацията на суши

Ако рибата, използвана за сушито, не е почистена правилно, може да доведе до инфекция в организма. Причината е, че в нея може да останат някои бактерии и паразити, които най-често водят до диария и дискомфорт в стомаха. Има и риск от прием на живак чрез рибата, ако тя е отглеждана в неподходящи условия. Високите нива на живак са вредни за бременни и кърмачки. Не на последно място, сосовете към хапките са доста калорични и солени.