Когато ви заболят бъбреците често се чудите защо. Всъщност, много общи навици засягат негативно този орган.

Бъбреците играят ключова роля в тялото и функцията му, не само чрез филтриране на кръвта и отърваване от отпадъчните продукти, но също така, те балансират нивата на електролитните в организма, контролират кръвното налягане и стимулират производството на червени кръвни клетки.

Бъбреците имат способността да проследяват количеството на телесните течности, концентрациите на електролити като натрий и калий, и киселинно-алкалния баланс на тялото. Те филтрират отпадни продукти от метаболизма, като карбамид от протеиновия метаболизъми пикочна киселина от ДНК разпада. 

Лекарите са съставили списък на най-опасните за здравето на бъбреците навици, пише zdrave.to. Този списък на водещите провокатори на бъбречни заболявания включва следните фактори.

Обезболяващи лекарства. Нестероидните противовъзпалителни средства могат да бъдат спасението от болката, но навикът да приемате лекарства по причинява навреди на бъбреците: този филтър на тялото просто не може да се справи с пълно почистване на компонентите на тези средства.

Сол. Опитайте се да консумирате по-малко сол, препоръчват лекарите. Изобилието от сол в храната води до повишаване на кръвното налягане, а за бъбреците това е истински удар.

Много месо. Злоупотребата с животински протеини увеличава киселинността на кръвта, което увеличава риска от ацидоза - процес, при който бъбреците не се справят с навременната екскреция на киселината. Месото не трябва да е повече от една четвърт от храната в чинията, трябва да ядете повече зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Недостатъчен прием на вода. Обикновената чиста вода без газ и захар трябва да съставлява 50% от общата течност във вашата диета. Ако тя е доминиран от пакетирани сокове и газирани напитки, както и разнообразие от коктейли, бъбреците могат да пострадат.

Лош сън. Според учените функцията на бъбреците се регулира от цикъла на съня и само достатъчно дълъг сън им помага да се справят с товара. Ако спите лошо или малко, тогава бъбреците ви работят в режим "последни сили".