Всеки човек има своя собствена скорост на метаболизъм в организма. Но ако спите достатъчно, спортувате, пиете много вода и се храните правилно - това със сигурност ускорява метаболизма ви, а бонусът към него ще ви донесе добро здраве и ще помогне да отслабвате здравословно.

Представяме Ви списък на продуктите, които могат бързо да ускорят метаболизма ви. Добавете ги към вашата диета и ще видите как допълнителното тегло ще напусне тялото ви, а вие ще се чувствате прекрасно и ще се храните здравословно.

1. Люти чушки

[/userfiles/files/1%2814%29.jpg]

Изследвания са показали, че яденето на люти чушки влияе на обмяната на веществата и засилва метаболизма.
Факт е, че пикантни храни ни карат да се потим повече от обичайното. Това се дължи на капсаицина  - съединение, което въздейства на рецепторите за болка в тялото. Това повишава кръвообращението и метаболизма, принуждавайки тялото да изгаря мазнините по-бързо.
Е, къде да намерите капсаицин? Можете да го намерите във всички видове люти чушки като чили, Халапеньо, лют червен пипер и други.

2. Пълнозърнести храни: овесена каша и кафяв ориз

[/userfiles/files/2%2814%29.jpg]

В една здравословна диета винаги има голямо разнообразие от храни и зърнени култури. И има защо. Пълнозърнестите храни като пшеница, овес, ориз или царевица, съдържат големи количества хранителни вещества и сложни въглехидрати, които ускоряват обмяната на веществата и стабилизират нивата на инсулина.
Но не забравяйте, че ниските нива на инсулин са също толкова лоши за организма, както и твърде високите. Тези дисбаланси като химични реакции в тялото ни дават знак, че то трябва да натрупва мазнини. Ето защо, както се казва, всичко трябва да бъде в умерени количества, пише Cluborfei.com

3. Броколи

[/userfiles/files/3%2818%29.jpg]

Може би броколи не са вашия любим зеленчук, но те са важен източник на калций , който ускорява обмяната на веществата. Освен калций съдържат витамини като С, К и А.
Не е задължително да преяждате с броколи.  Достатъчно е да изяждате по една порция на ден, което ще ви осигури голямо количество фолиева киселина (витамин В9), диетични фибри и антиоксиданти. И това е една от най-добрите Detox продукти , които можете да добавите към вашата диета.

4. Червен боб

[/userfiles/files/4%2814%29.jpg]

Червен боб - един от най-добрите продукти за ускоряване на обмяната на веществата. В неговата структура се съдържа т.нар устойчиво нишесте, което не се разтваря, но почиства червата. И благодарение на факта, че боба съдържа големи количества фибри, той ще ви помогне да се чувствате дълго време сити. В допълнение, той съдържа цинк и витамин В , засягащи тестостерона. Този хормон е от съществено значение за образуването на мускулна тъкан, включително за жените.

5. Кафе и зелен чай

[/userfiles/files/5%2815%29.jpg]

Отдавна не е тайна, че кафето и зеления чай са най-ефективните стимулатори на метаболизма. Също така, те съдържат голямо количество антиоксиданти, които помагат за по-ниските нива на кръвната захар и изгарят повече мазнини.
Основното нещо – кафето, както и зеления чай трябва да бъдат с високо качество и да се използват в умерени количества.

6. Ябълки и круши

[/userfiles/files/6%2814%29.jpg]

Ябълки и круши -  те са най-добрите съюзници, когато става въпрос за борбата с наднорменото тегло. Не само заради тяхното по-ниско съдържание на калории, но също така, защото тези два плода значително ускоряват обменните процеси в организма .
Това се потвърждава и от проучвания, проведени от Държавния университет на Рио де Жанейро, по време на които стана ясно, че жените, които ядат три ябълки или круши на ден губят повече тегло, отколкото тези, които не го правят.

7. Подправки

[/userfiles/files/7%2810%29.jpg]

Подправки като черен пипер, горчица, джинджифил ,чесън и куркума поддържат високо ниво на метаболизма. Доказано е, че хората, които включват  тези подправки в диетата могат да изгорят повече от 1000 калории на ден, и това не включва физическата активност.

8. Цитруси

[/userfiles/files/8%2811%29.jpg]

Цитрусови плодове - портокали, грейпфрути и лимони - също помагат за изгаряне на мазнините и за ускоряване на метаболизма . Освен това, поради високото съдържание на витамин С цитрусовите плодове регулират нивото на инсулин в кръвта , така че те често са включени в диети.

9. Храни, богати на калций

[/userfiles/files/9%2811%29.jpg]

Ако искате да ускорите обменните процеси в тялото си, е важно да ядете много храни с високо съдържание на калций.
Изследванията в Университета на Тенеси  потвърждават, че хората, които консумират 1200 до 1300 милиграма калций на ден губят два пъти по-голяма тежест , отколкото тези, които приемат по-малки количества.

10. Омега-3 мастни киселини

[/userfiles/files/10%288%29.jpg]

Омега-3 мастните киселини се срещат обикновено в рибата, но те също са налични в ядките, семената и ленентоо масло.
Тези храни водят до ускоряване на метаболизма и намалят производството на хормон, наречен лептин (естествено химично съединение, което намалява метаболизма).