Невъзможно е човек да живее вечно. Можем обаче да изживеем дните си пълноценно, радвайки се на добро здраве и отлична форма дори и на старини. Това изтъква пловдивският фитнес инструктор и медицински специалист Димитър Капов, който наскоро представи сензационно проучване пред колеги и клиенти. Капов е убеден, че ако приложим резултатите от съвременните изследвания на практика, можем да забавим и дори да спрем процеса на биологично стареене. 

Димитър е на 36 години и се е занимавал активно със спорт през повече от половината си живот. Работи като медицински специалист в отделението по лъчелечение към болница в Панагюрище. Посвещава огромна част от времето си и на двете си занимания, които отдавна са се превърнали в повече от работа, възползвайки се от възможността да усъвършенства познанието си върху човешкото тяло.  В рамките на своята презентация той наблегна на техники и методи, с които можем да подобрим физическото си състояние, да "се отървем" от някои хронични заболявания, а според съвременните учени - дори да удължим живота си.

В основата на представените от Капов изследвания, донесли нобелова награда на учените Блекбърн и Епъл, са окончанията в човешката ДНК молекула- теломерите. Те поставят начало на нова наука, а много техни последователи изучават връзката между физическото състояние и дължината на теломерите. Въпреки че информацията в тях е генетично заложена, ДНК окончанията са способни да приемат подадена от нас информация. Реагират на покоя или на стреса, в които се намираме, на емоции, като тъга и радост. По този начин те влияят на състоянието на мозъка ни, на настроението ни, на бързината, с която остаряваме, и на риска от някои заболявания. Физическата активност и добрите навици могат да повлияят благоприятно на дължината и състоянието им - а оттам на предразположеността ни към заболявания.

Повече за проучването на Блекбърн и Епъл - четете тук:

Пловдивчанин представи сезнзационно проучване, разкриващо тайните на младото и здраво тялоПричината да стареем се крие в ДНК-то, но можем да окажем благоприятно влияние върху него, смята Димитър Капов

Пред аудиторията си Димитър представи подробно на какво трябва да наблегнем и от какво следва да се откажем, за да се "погрижим" за теломерите си. На първо място са психическото състояние на човек, нивата на стрес и способността за концентрация. 

Според едно от проучванията хората, които умеят да се съсредоточават върху това, което вършат, имат по-дълги теломери от онези, чийто ум е склонен да се разсейва. Други изследвания сочат, че посещаването на курсове, включващи практики за осъзнатост или медитация, оказва положително въздействие върху теломерите. Съществуват и няколко психосоматични клетки, които повишават нивата на ензима, отговорен за растежа на нашите теломери. Те имат благотворен ефект върху всеки, но са особено важни за хората, които преживяват силен стрес. Клинични изследвания доказват, че този вид техники, сред които са медитацията, ци гун, тай чи и йога, подобряват общото състояние и намаляват възпалителните процеси. Благотворното влияние на всяка една от тях е доказана от поне едно проучване, а експерименти показват, че малката почивка в случай на стресираща ситуация намаля склонността ни да премисляме отново и отново проблемите си. Това от своя страна ни прави по-оптимистични и намаля нивата на стрес.

Колкото и странно да звучи, именно правилното дишане е изход от всяка стресираща ситуация. Нужно е да опишем проблема и емоцията, която той ни носи с няколко думи, а след това да се отпуснем и да преминем към 3-минутна почивка за дишане. Ако прилагаме редовно тази техника, ще запазим усещането за вътрешна хармония и равновесие не само в приятните, но и в трудните моменти, твърди Капов.

Освен медитацията и правилното дишане, ключов за справянето със стреса е спортът, категоричен е треньорът. Спортът защитава клетките ни, а хората, които спортуват редовно се радват на по-ниска заболеваемост и по-малък риск от инфаркт, инсулт и дори деменция.  Добрата новина е, че не е нужно да сме професионалисти, за да тренираме здравословно и да увеличим производството на правилните ензими, които повлияват теломерите. Всъщност, прекалено дългите и изтощителни тренировки имат обратен ефект - те увеличават стреса и водят до сериозни увреждания в организма, предупреждава Димитър.

За да бъдат в отлична форма, теломерите нямат нужда от екстремни тренировъчни програми. За да внесе яснота, Капов очертава и границите на здравословните тренировки. Резултатите от няколко изследвания открояват два конкретни вида "полезни" тренировки. Доказано е, че теломерите се повлияват добре от умерени аеробни тренировки за издръжливост. Достатъчни са 45 минути 3 пъти в седмицата, а резултати се постигат за около 6 месеца. Същият ефект носят и програмите с висока интензивност, при които се редуват кратки ускоряващи пулса упражнения с паузи за възстановяване. Противно на очакванията, любимите на мнозина упражнения за мускулна маса почти не повлияват състоянието на теломерите ни, въпреки че носят много други ползи, споделя още инструкторът.

Лабораторните изследвания отчитат най-високи нива на ензима теломераза, който отговаря за дължината на теломерите ни, сред хората, подобрили своята аеробна издръжливост, независимо от вида на упражненията. Това означава, че състоянието на сърдечносъдовата система е от ключово значение. Изследване на бегачи в ултрамаратони е доказало, че техните клетки са с шестнайсет години по-млади от тези на обездвижените хора.

Не е нужно да сме свръхиздръжливи, за да поддържаме форма!

"Въпреки забележителните резултати, не е необходимо да се записваме за следващия 150-километров пробег, ако не притежаваме необходимата издръжливост", успокоява Капов. Причината е, че  дългите години, прекарани в изключително тежки тренировки, нямат кумулативен ефект. Според най-новите изследвания, няма голяма разлика в дължината на теломерите между бегачите на ултра дълги разстояния и тези, които тичат по 15 километра в седмицата. От значение за здравословното ни състояние е не само тренировката, но също режимът и достатъчният сън.

Лошото качество на съня, недоспиването и разстройствата на съня са свързани с по-къси теломери. Разбира се, недоспиването е един от най-честите проблеми, с които се сблъскваме. Съществуват обаче и техники, чрез които можем да подобрим съня си, изтъква Димитър, позовавайки се на изследвания на съвременни учени.

Според изследователите на съня най-бързият начин да се установи това е да се запитате дали изпитвате сънливост през деня. Ако е така, значи имате нужда от повече сън. В същността си той е времето за подмладяване, от което се нуждаем, за да настроим своя вътрешен биологичен часовник, който регулира апетита, оздравява спомените и подобрява настроението. Противно на разбиранията обаче, той е групов, а не индивидуален проект.  Трябва да се подкрепяме взаимно в усилията си да не отлагаме съня, да си лягаме по-рано и да не вършим работа късно вечер.

"Трудно ще накараме малчуганите вкъщи да спрат да сънуват кошмари и да се будят посред нощ, което по един или друг начин повлиява и нашия сън. Можем обаче да сключим споразумение с колегите си да не ни търсят в късните часове, предвидени за почивка, както и да спрем достъпа си до пощенски кутии и социални мрежи, свързани с работата", съветва Димитър.

В основата на доброто здраве и "доволните" теломери са и добрите ни хранителни навици. Окончанията на ДНК молекулите ни се влияят от продуктите, които консумираме. Те не харесват червено и обработено месо, бял хляб, подсладени и газирани напитки, наситени мазнини, Омега-6 полиненаситени мастни киселини. Изключително вредни за тях са тютюнопушенето, консумацията на алкохол и преяждането.

Здравословният режим позволява до 4 чаши вино на ден. Полезни храни са пълнозърнестите продукти, зеленчуците, ядките, бобовите растения, водораслите и плодовете. Теломерите ни обичат също омега-3 мастни киселини, които могат да бъдат набавени от сьомга, арктическа пъстърва, скумрия, риба тон или сардина.

Когато говорим за лошо метаболитно здраве, обикновено това означава наличие на пълен пакет от рискови фактор, като коремни мазнини, високи нива на лошия холестерол и на кръвното налягане и инсулинова резистентност. Ако три или повече от тези фактори са налице, тогава говорим за метаболитен синдром, който е предпоставка за сърдечносъдови проблеми, рак и най-разпространената диагноза на нашия век - диабета.

Според специалиста, основният "виновник" за метаболитните болести са сладките храни и подсладените напитки. От всички хранителни вещества простите въглехидрати създават най-голям хаос в метаболизма и в регулирането на апетита, категоричен е инструкторът. В презентацията си той проследява и ефекта от консумацията на захар - в рамките на двайсет минути глюкозата се натрупва в кръвта, което води до висока кръвна захар. Черният дроб започва да превръща захарта в мазнини. След около шейсет минути кръвната ви захар се понижава и вие започвате да копнеете за още, за да се възстановите след този „срив“. Когато това се случва прекалено често, накрая може да се окажете с инсулинова резистентност.

За да поддържаме добро здраве обаче, не трябва да се вманиачаваме в калориите си. Размерите на корема и инсулиновата чувствителност са много по-обективни показатели за здравословното състояние. От огромно значение е и да овладеем апетита си за сладко.

"Разполагаме с реални шансове да ограничим и дори да спрем ненужното ускоряване на биологичното стареене, като се храним здравословно, осигуряваме си достатъчно нощен сън,  водим активен начин на живот и спортуваме, стимулираме духа си, като вършим значима работа, помагате на другите и имаме пълноценни социални контакти", заключва Капов.

"Но можем и да правим точно обратното - да се тъпчем с вредна храна и да преяждаме със сладко, да се лишаваме от сън, да се обездвижим и да влошим физическата си форма. Добавете и порция силен стрес и тогава със сигурност ще доведем клетките си до пълно изтощение", допълва той.  Дали със всекидневните си действия ще градим или рушим собствения си организъм - зависи изцяло от нас.