Въздухът в Родопите е сред най-лечебните в света. Това е единствената планина в България и една от малкото в света с изключително високо ниво на отрицателна йонизация. Според учените отрицателните йони подпомагат алфа вълните на мозъка и увеличават тяхната амплитудата.

Те имат и терапевтично действие върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни и постоперативни болки.
Експеримент, проведен във Великобритания през 80-те години върху две групи следоперативни пациенти, едната от които за 3 дни е била в условия на висока концентрация на отрицателни йони (10 000 в куб. см.), е показал 80% по-бързо оздравяване.

Друга причина за терапевтичното действие на отрицателните йони е, че убиват бактериите и вирусите. Това е установено още през 30-те години на миналия век от групата на съветския учен Чижевски.

Всички изследователи са единодушни, че отрицателните йони увеличават капацитета на абсорбация и усвояване на кислорода, като ускоряват процеса на доставянето му до клетките и техните ядра.

Според експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират. Наскоро се разбра, че е открита немска карта от Втората световна война, на която фигурират районите с отрицателна йонизация на въздуха и Родопите са един от тях, специално ограден с червени линии.

В района на Пампорово на всеки шест месеца са пристигали да се възстановяват военните летци на Третия райх, сочат изследователи на феномена “родопски въздух”, който освен всичко друго е и с високи параметри в UV спектъра, с ниско микробно число и висока фитонцидна наситеност.

Източник: happyweek.bg