При всеки от нас идва един момент, когато ежедневието става твърде сиво, работата твърде много и имаме нужда от презареждане. Добрата новина е, че уикендът отново е тук, което означава, че трябва да си набележим нова точка за покоряване.
 
За да бъде стартът на месец юли очарователен, ние ви предлагаме да поемете в посока Калофер, където се намира един от най-високите водопади в България - Кадемлийското пръскало.
 
То се извисява на 1500 м.н.в., а голямата му водна струя пада от 72 метра височина.
 
Затова не губете време, а тръгвайте с бодра крачка към планината, за да опознаете още едно от изумителните кътчета, което е създала майка България. 
 
 
Водопад "Кадемлийското пръскало" е обявен е за природна забележителност през 1965 година и най-хубавото е, че е лесно достъпен, красив и пълноводен през всички сезони от годината. Няма да сгрешите, ако го посетите именно сега, предвид проливните дъждове, които се изляха през изминалия месец юни. Освен това, научно доказано е, че водопадите имат благотворно въздействие върху човека.
 
Третото по височина пръскало у нас, което се нарежда непосредствено след „Райското пръскало” 124 м и Големия северен джемдемски водопад – 120 м, е разположено в масива Триглав в Централна Стара планина, в живописната местност Смесите.
 
 
Ако тръгвате от Пловдив следвайте пътя Труд-Граф Игнатиево-Дълго после-Песнопой-Баня. След като подминете Баня следете табелата за Калофер в дясно. Стигайки до Калофер не влизайте в града, а продължете направо по Подбалканския път в посока към Бургас. Отбивката за село Тъжа се намира на около 10км. след Калофер.
 
За да дадете старт на похода, трябва да минете през центъра на селото и оттам да се насочите към планината. Тук е мястото, в което може да си направите онези мечтани снимки сред лавандулови поля, за които бленувате от много време. Поглеждайки наоколо в очите ни се настанява истински лавандулов рай, а хубавото е, че в цялата околия има такива насаждения. 
 
 
След кратка фотосесия е време да тръгнем към целта - Кадемлийското пръскало, но трябва да имате предвид, че ако сте решили да вървите пеша, походът ще ви отнеме около 5-6 часа, общо 30 км и 40 000 крачки. Възможен е вариант, в който може да се качите с джип, но пътят не е препоръчителен за лек автомобил, освен, ако не искате да спукате картер. 
 
 
След последните къщи в селото, където свършва и асфалта, може да оставите автомобила си на сянка под някое дръвче и да поемето по черния път нагоре, който всъщност е и старопланинският Русалийски проход.
 
 
 
Следвайте табелата за хижа Русалка и маркировката в синьо и бяло.
 
 
Съвсем скоро започва особено интересен маршрут в гората, такъв, който всяка следваща минута ви изненадва с посоката си. Маркировката се допълва от добре видими указателни стрелки, затова просто бъдете наблюдателни и няма да се объркате.
 
 
В началото може би е и най-трудният и стръмен участък от маршрута, а пътеката е доста камениста, но не се отчайвайте - няма все да е така.
 
 
Ето че вече пред нас се открива и първото приятно място за кратка почивка - с пейки и дебела сянка.
 
 
 
Пътеката на няколко пъти пресича черния път, а мотористи на кросови мотори често минават, кимайки ви с глава.
 
 
Ако желаете може да се отбиете до хижа Русалка, ако ли не, продължавайте само направо по пътя и така до края. 
 
 
Табела на Национален централен балкан ни подсказва, че сме в правилната посока. Оттук насетне една след друга започват да се редят спиращи дъха панорамни гледки, които буквално водят до замаяност - толкова красота събрана на едно!
 
 
На една от тях ще видите дори и водопад Бабското пръскало, който дори отдалеч си личи колко е възхитителен. 
 
 
Разходката остава все така приятна - буйни поточета, зони за отдих и няколко чешмички ще ви срещнат на няколко места.
 
 
По пътя ще срещнете и партизански паметник. През 1943 година в тази местност партизани от отряд "Васил Левски" нападат от засата преследващ ги полицейски отряд и удържат победа. 
 
 
Следва табела за хижа Триглав - не хващате надясно към нея, а продължавате да вървите по главния път.
 
 
Ароматни ягодки ще ви примамват да се спирате и да похапвате, но не забравяйте да прочетете и поставените по маршрута указания какво да правите, ако срещнете срещаната в тази част на Балкана кафява мечка. Тя също се лакоми на ягодите! 
 
 
 
В главата ви все по-често ще започнат да се прокрадват мисли, че този път няма край, но не се отчайвайте - малко остава.
 
Ходите, ходите и след един завой се появява и той - Кадемлийският водопад! Намира непосредствено до пътя и лесно ще го забележите.
 
 
Пълноводен и потънал в зеленина, сега разбирате защо всяко усилие си е заслужавало.
 
 
Ако желаете да се приближите до пръските му и да си направите по-близки снимки, изкачете се по скалите, които се намират отляво на водопада.