Новооткритият туристически обект - пещера "Добростански бисер" функционира на пълни обороти при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени от Министерството на здравеопазването. От откриването си (05.06.20 г.) до вчера (06.07.20 г.) обектът е посетен от над 800 души, въпреки епидемичната обстановка. Посещенията са осъществявани при строго спазване на противоепидемичните мерки. За посочения период постъпленията от входни такси за пещерата са в размер на 3 165 лева, а 648 лева – от продажба на сувенири и други стоки. Това говори, че хората са жадни за история и чист планински родопски въздух.

За "Добростански бисер" разказва директорът на ОП "Туризъм" към община Асеновград Димитър Кирков. Пещерата е малка, но с годините природата е изваяла най-различни изображения. Вътре най – вече могат да се видят сталагмити, сталактити, сталактони. Има и малки езерца, в които се образуват бисерчета. В пещерата има различни образувания, които всеки един посетител може да оприличи на различни фигури (плачеща майка, заек, вълк и други).

Пещерата се намира на 5 километра от асеновградското село Добростан. Пътят е асфалтиран и стигайки до вече нефункциониращата хижа "Марциганица", където могат да се паркират колите, има близо 800 метра пешеходен маршрут. Преминава се през туристическа пътека, която е маркирана със зелена маркировка. Тя води точно до пещерата. Времето, за което се преминава, е около 20-30 минути. Същата пътека продължава до село Югово и от там достига до хижа "Пашалийца". Пещера "Добростански бисер" е проучвана за пръв път през 1963 г. А през 1973 г. е картирана. През 90-те години на миналия век се стопанства от туристическо дружество "Безово". През 2010 г. пещерата се възстановява и 2018 г. е предоставена за стопанисване на ОП "Туризъм" към община Асеновград.

Пещерата е с работно време: петък, събота и неделя, на всички празнични дни и през седмицата -  по предварителна заявка за групи, състоящи се от не по-малко от 15 души.

Добростанският карстов район е вторият по богатство на пещери след карлуковския район. Има над 250 картирани пещери. Част от тях са дом през зимата на колонии от прилепи. Това са "Иванова дупка", "Каргина дупка", "Иванова вода" и "Добростански бисер". Трябва да споменем също още 3 пещери, които са изключително известни – "Дружба", "Ледница" (в нея снегът се задържа до юни-юли) и "Капчика" (тя се намира над коритото на река Сушица и там са открити рисунки, изрисувани от първобитни хора, на кон, козел и елен). Влизането в пещерите е забранено. Единствената социализирана, в която туристическите посещения са разрешени, това е "Добростански бисер".