„До 2019 година зоопаркът със сигурност ще е готов!”, това заяви кметът Иван Тотев по време на сесия на Общинския съвет през юли тази година. През тази седмица градоначалникът заяви, че в близките дни ще се съберат всички служители и управленци, които са свързани с изграждането на зоологическата градина. Тогава те ще решат дали да бъде рестартиран стоежа. Темата бе табу през последните месеци, след като Софийска градска прокуратура повдигна обвинения срещу Иван Тотев.

Окръжният съд прекрати съдебното производство срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев. Делото бе върнато на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Докато траеше разследването и последвалото обвинение от градската администрация бяха прекратили строителните дейности по зоопарка.

Кметът каза, че решението за спирането на строителството е дошло след решение в самата администрация, но в момента няма пречка той да продължи.

Строежът на зоопарка е на етап преди Акт 15. Дори имаше пусната обществена поръчка за доставка на част от животните. В парка в момента живеят единствено част от старите маймуни.

 Припомняме, че екзотични животни от пет континента ще могат да се видят в новия пловдивски зоопарк. В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

 22 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват.

Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните. За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове. Вълците също ще се ширят в огромна площ.

За маймуните ще има отопление, което да поддържа температурите до естествената им среда. Те ще могат да се разхождат на няколко места, като клетките им обикалят на 360 градуса. Дивите котки ще бъдат с изцяло покрити с мрежи. Те също ще имат водни площи и кътове наподобяващи естествената им среда.

Един от най-красивите местообитания ще е за розовото фламинго. Неговата преграда е изцяло с прозорци, като дори ще може да се вижда и от къщичката, в която има монтирани огледала. Целта е животното да смята, че е в група с други негови себеподобни.

Видрите ще  могат да си строят бендове и да се пускат по езеро в басейн, а той ще се вижда изцяло от стъклена преграда.

На самия вход има дървен мост, под който има езеро с водни лилии. То ще бъде за птиците , които няма да се постоянно в зоопарк,а ще бъдат свободно прелитащи. За абсолютно всички животни има мини „аквапарк”, а за посетителите ще има десетки атракциони  сред които кафета, туристически център, детски и спортни площадки. Самите посетители ще са на сантиметри от животните.