Видеонаблюдението по улиците и край емблатичните места в Пловдив ще става все по-сериозно. Администрацията има намерение да увеличи броят на камерите, които снимат всяка крачка на пловдивчани и гостите на града, от 150 на 400. Това трябва да стане до 2019-та – заветната година, в която градът ще бъде Европейска столица на културата.

Ограничението от 400 камери обаче може да отпадне. Това в момента е максимумът, който системата за видеонаблюдение на Общинска охрана може да поеме. Самата система обаче също може да бъде обновена дотогава, което би позволило включването на още повече камери из различни точки на града.

Целта? Спокойствие за всички в Пловдив и по-бърза реакция при престъпления и вандалски прояви. Картината от камерите се предава в реално време на 15-те големи монитора в залата за видеонаблюдение. Случващото се из града се следи 24 часа в денонощието от двама дежурни оператори с възможността на мига да уведомяват полицаите от II и IV Районния полицейски управления, в случай, че забележат нещо нередно.

Пример - пияни младежи опитват да разбият пейка край Пеещите фонтани. Дежурният вижда това на камера и веднага сигнализира на полицията, откъдето пък пращат най-близкия патрул да се справи с вандалите.

В други случаи записите могат да се използват за идентифициране на нарушители и престъпници. Освен това могат да се ползват като доказателства, което ще е от огромна полза за полицията, както посочи шефът на пловдивското МВР гл. комисар Атанас Илков.

Разбира се, има го варианта и в който граждани могат да подават сигнали. За да се избегнат номерата на шегаджии, обаждащи се с фалшиви сигнали, вече работи и система, която предупреждава обаждащите се, че разговорът ще се запише. По този начин се цели да се пресеят само истинските сигнали за нарушения.

Вижте какво казаха за новото видеонаблюдение кметът Иван Тотев и шефът на полицията Атанас Илков: