„Трябва да направим така, че всички да се замислят преди да вземат колите си да ходят в центъра на Пловдив”, каза кметът Иван Тотев. Според него решението на проблемите е все по-малко автомобили в центъра на града, като Община Пловдив върви в тази посока.

Вече бе анонсирано, че паркингът в края на улица „Иван Вазов” ще бъде премахнат. Борят на местата на паркинга на „Тримонциум” вероятно също ще бъдат намалени.  Съвсем скоро се очаква и новата организация по улица „Отец Паисий”. Там паркирането ще стане успоредно, което ще намали броя на паркоместата. По улица „Железарска” пък въобще няма да се паркира, а само ще бъде за преминаване. На двете улици ще бъдат разширени тротоарите, които в момента са изключително тесни.  

Градоначалникът заяви, че с намаляването на паркоместата ще се изграждат алтернативи. От една страна ще бъдат направени многоетажни паркинги. Този в центъра на Пловдив ще бъдат на улица „4-ти януари” – на мястото на бившия ТЕЛК. От друга страна администрацията ще увеличи с 15 % автобусите в Пловдив, за да могат да бъдат по-редовни.  За тази цел ще се задели с 1 милиона лева повече превозвачите. Парите ще дойдат от Синя зона и другите звена, които привличат финанси.

„Реалността е такава – Синя зона само ще поскъпва”, каза Тотев. Припомняме, че в общината имат готовност да завишат платеното паркиране до 2 лева на час. Засега тази мярка няма да бъде въведена, но вече е дискутирана неведнъж. Възможно е тогава да има и райониране в Пловдив – като извън центъра да се плаща по 1,5 лева за час, в суперцентъра до 2 лева.

Велоалеите са друга алтернатива, по която градските власти работят. Вече беше пусната обществена поръчка за свързването на основните алеи за велосипедисти. Така например от Коматево ще може да се стига до центъра на Пловдив, както и от Тракия, Кършияка и  Смирненски

Вижте какво каза още кметът: