С името екопарк „Марица” е записан проектът, известен като Втори гребен канал в Пловдив. Той  включва 105 декара водно огледало, 650 декара залесяване, 37 островчета, както и загнездяване на редки птици.  Съоръжението е необходимо за всички големи форуми по гребане след 2018 година, а под тепетата трябва да се проведат два в този период.

Заради съдебни битки с еколози, Община Пловдив не може да стартира изграждането му, като най-вероятно той няма да е готов до 2019 година.

Последното дело срещу Община Пловдив и РИОСВ бе спечелено от „Граждански контрол – защита на животните”  след тригодишна съдебна битка. ВАС осъди Община Пловдив и РИОСВ през май тази година за липсата на екологична оценка за изменението на Общия устройствен план на града.  Тяхната позиция е, че проектът е направен върху защитени зелени площи, на която територия се предвижда изграждането на дублиращ гребен канал с хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги.

Така новите процедури за изкарването на екологична оценка и последващите дела ще започнат през 2018 година. 

Проектът на канала е готов, като изграждането му ще струва около 7 милиона лева. Община Пловдив обмисля вариант, за да не бави изграждането на трасето да обяви обществени поръчки по-рано, но при всички положения трябва да се изчака новото становище на съда. Красен Кралев също подкрепи проекта и заяви, че правителството и Министерството на спорта са готови да помогнат за реализацията на новото съоръжение.

През 2018 година Пловдив ще е домакин на Световното първенство по академично гребне, както и на Световното за мъже и жени до 23 години по кану-каяк.  Вероятно ще се търси компромис от страна на Световната федерация, ако съоръжението не бъде завършено.

Водно огледало, нови алеи, зони за риболов, мини голф, зелено училище и над 20 атракции за пловдивчани и гостите на града ще са фокус в проекта, който е изготвила Общината.