Караш по булевард „България”, а покрай теб фучи кола с 90 км/ч, след което завива на червен светофар? Ако това е нещо, което се всеки ден виждаме по пловдивските булеварди, то от догодина въпросните джигити ги чака сериозни санкции.

Община Пловдив съвместно с МВР ще изработи проект, който трябва да ограничи постоянните пътни инциденти по улиците, както и да възпре зачестилите вандалски прояви.

Войната е обявена заради постоянни катастрофи и погазване на общинско имущество.  

В следващите два месеца ще се работи за поставянето на стационарни камери за скорост по основни улици и булеварди, които предразполагат развиването на висока скорост. Точните местоположения ще бъдат уточнени на среща между общинарите и полицията, но отсега се знае, че на булеварди като "Освобождение", „България” и "Санкт Петербург" такива скоростомери ще бъдат сложени.

„Пловдив ще стане първият град с подобен тип наблюдение и скоростни радари.Просто явно няма друг начин”, заяви кметът Иван Тотев.

Отделно ще се надгради и сегашната система за видонаблюдение. В момента камерите, които са поставени по кръстовищата, не могат да станат причина за установяване на различни пътни нарушения. Затова ще се изгради допълнително видеоноблюдение, чиито кадри ще могат да служат за глобяване на различни нарушения, като преминаване на червено и друго погазване на Правилника за движение.

Камерите ще следят и за опазване на общинското имущество заради зачестилите вандалски актове по спирки, паркове и други обществени места. Парите ще бъдат осигурени от Община Пловдив и ще бъдат заложени в следващия бюджет на града.

Вижте какво каза още градоначалникът: