Влакът стрела потегли днес от жп гара Пловдив. Високоскоростната машина измина разстоянието до гара Септември по наскоро ремонтираната линия. Модернизацията на железопътните отсечките от Пазарджик до Стамболийски и до Септември приключи, като се очаква до  2022 година по трасето до София да се пътува с до 230 км/час.

Любопитното е, че подобна скорост се е развивала в Япония в жп транспорта още през 70-те години на миналия век, а ние се хвалим с постижение, което е на…50 години.

Въпреки това бързият влак впечатли пловдивчани и с луксозни купета. Новото трасе обхваща 53 км от линията и 5 гари - Септември, Пазарджик, Огняново, Стамболийски и Тодор Каблешков.

„Скоростният влак се състои от три преработени вагона на БДЖ, които възродиха бистрата в жп транспорта. Пътниците признават, че пътуването с влак е далеч по-удобно от това с автобус, но досега се е осъществявало изключително бавно“, каза Велик Занчев – зам.-министър на транспорта

Времето за пътуване с влак между София и Пловдив досега е било между 2 часа и 30 минути и 3 часа. С новата скоростна отсечка времето ще се съкрати наполовина. Въпреки новостите, все още има недоволни пътници от работата на родните железници.