Минути след като стана ясно, че Димитър Тонкев ще излезе от ареста, майка му, сестра му и приятелката му се прегърнаха и избухнаха в сърцераздирателен плач. Трите жени, които неотлъчно присъстваха на всички съдебно-процесуални действия до момента, си отдъхнаха, след като Апелативният съд в Пловдив отмени решението на Окръжен съд Пазарджик.

Така съдия Христо Крачолов прочете решението на тричленния състав, с което постанови смяна на мярката за неотклонение "задържане под стража", като наложи по-лека такава - парична гаранция в размер на 1000 лева.

За днес бе насрочено обжалване на мярката, постановена от първоинстанционния ОС в Пазарджик, която бе наложена на Димитър Тонкев след повдигнато обвинение за държане и разпространението на наркотични вещества. Обвинението се позовава на свидетелски показания на седем души, които твърдят че в различни периоди за закупували наркотици от Димитър.

Близките на обвиняемия бяха донесли подписка от жителите на село Виноградец, в която 387 души са демонтирали подкрепа към сина на убития Наско Тонкев, като според тях момчето е несправедливо задържано. Димитър изкара 11 дни в ареста, след като на 15 септември беше организирана акция по претърсване на четири къщи в селото. Наркотици не са били намерени, но Димитър бе задържан, заради свидетелски показания за търговия с наркотици.

По време на днешното заседание стана ясно, че срещу Димитър е водено разследване и са използвани специални разузнавателни средства, но те нямат отношение към гледане на мярката за неотклонение. Данните ще бъдат оповестени едва при разглеждане на делото по същество.

Адвокатът на обвиняемия Нягол Панев подчерта, че предвид, че у клиента му при обиск и претърсване на имоти, не са открити наркотици и предвид минималните количества, за които е обвинен - 2,55 гр. марихуана и 0,56 амфетамин - не следва да се прилага най-тежката мярка задържане под стража.

Защитникът на Димитър настоя, че първоинстанционният съд е допуснал грешка, тъй като писмени доказателства липсвали и категорично заяви, че оставянето на Димитър в ареста към Пазарджишкия затвор "за опасни рецидивисти" е тежко и абсолютно несправедливо решение. Като мотиви за по-лека мярка адв. Панев посочи чистото съдебно минало на Тонкев, както и факта, че у клиентът му не е намерено никакво веществено доказателство, което да подкрепи обвинението.

"Да не споменавам, че обиските са извършени при грубо нарушаване на НПК. Не разбирам как се формира обосновано предположение за вероятно на извършване на продължително престъпление, предвид че у него няма заловени веществени доказателства", припомни Панев, като изказването беше продължение на тезата му от разглеждането на мярката в пазарджишкия Окръжен съд.

Прокурор Иван Перпелов настоя Тонкев да бъде оставен в ареста и посочи, че съществува опасност обвиняемият да извърши ново престъпление. Той изреди резюмирано показанията на седемте свидетели, които са купували регулярно с различен интензитет марихуана и амфетамини от Тонкев. Б.С. се снабдявала с дрога чрез обвиняемия от март 2016 г. като си закупувала един или два пъти седмично, което по изчисление на прокурора прави не по-малко от 72 осъществени покупко-продажби на наркотици до момента. Жената получавала между 15 и 18 грама марихуана срещу 170-180 лева. Друг пък си купувал амфетамини за около 80 лева на доза. Стана ясно, че на част от седемте свидетели са повдигнати обвинения, но има и такива, при които липсва намеса на прокуратурата.

В крайна сметка тричленният състав на Апелативен съд Пловдив реши, че няма пречка да бъде наложено по-лека мярка. Магистратите констатираха, че няма опасност мъжът да се открие или да извърши ново престъпление. Съдия Христо Крачолов заяви, че не вижда и мотиви, които да опетняват личностната характеристика на Димитър. Въпреки всичко, той потвърди, че са налице обосновани предположения, че Тонкев е извършил продължаващите престъпления, за които е обвинен, но това ще стане ясно на един по-късен етап.

Вън от залата семейството и близките на Димитър нестърпяха сълзите си при новината, че скоро ще прегърнат Тонкев. Адвокатът от друга страна потвърди предположенията си, че вероятно става дума за репресия срещу семейството, тъй като акцията по задържането се разигра само дни след като бащата на Тонкев, ресторантьорът Наско Тонкев бе застрелян в заведението си във Виноградец.

Основната версия за убийството е, че е нещастен случай, при който изстрел е бил произведен от 6-годишният племенник на Лазар Влайков. Близките на Наско Тонкев обаче подозират, че го е извършил самият Влаков. Вече бившият председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, който се разследва за даване на оръжие на непълнолетно дете, остава под домашен арест.