Кой е виновен за дълговете на МБАЛ „Св. Мина”, които към днешна дата са 800 000 лева и продължават да растат? Единственият вариант пред запазването на болницата сливането с МБАЛ „Св. Пантелеймон” ли е? Какво следва за лекарите и специалистите в лечебното заведение след обединението?

Това бяха основните въпроси, които за пореден път се повдигнаха на днешната сесия на Общинския съвет по казуса с бъдещето на бившата Първа градска болница. От повече от година казусът с лечебното заведение разделя политическите формации и се търсят варианти за неговото спасение.

Затъването на болницата е от повече от 5 години, като всяка година кредиторите и дълговете се увеличават. От градските власти дадоха картбланш на д-р Петков Недев, който е и автор на програмата в здравеопазването на кмета Иван Тотев, да изготви бизнес план за обединението на двете лечебни заведения.

Според съветниците от Патриотичния фронт с това обединение се цели изкарването на сградата от активите на болницата и продажбата й на частници. Въпреки многократните изявления и гаранции от кмета Иван Тотев, че отделенията в сградата в центъра на Пловдив ще са запазят, а обединението е само юридическо, а не физическо, от ПФ не подкрепиха сливането.

Това направиха обаче от БСП, които заявиха, че ако изборът е между закриването на болницата и обединението й с друга, то ще подкрепят градските власти. Това и сториха.

Откроилият се като лице на исканията на медицинския персонал в МБАЛ „Св. Мина” д-р Цветан Деведжиев все още смята, че това вливане няма да доведе до очакваните резултати.  Въпреки че бе предложен за зам.-директор на новото дружество, който трябва да отговаря за болницата, той най-вероятно ще откаже. Друг основен мотив му е, че ще бъде подчинен на д-р Петко Недев. Стана ясно,че двамата се познават от дълги години и не са в особено добри отношения.  Кметът Иван Тотев все пак заяви, че ще се опита да разговаря с двамата, за да ги убеди да работят заедно.

На днешната сесия съветниците взеха още едно витално решение за бъдещето на общинското здравеопазване. Те гласуваха фактическото преместване на ДКЦ V в сградата на МБАЛ „Св. Мина” и вливането му в новото дружество.

Вижте и реакциите след сливането на двете болници: