Шестгодишното момче-Юри е заявило в разпита си, че то е произвело фаталния изстрел, отнел живота на 47-годишен мъж в село Виноградец. Това стана ясно днес в съда в Пазарджик. Общинският съветник Лазар Влайков, който вчера беше повторно задържан по случая, беше пуснат под гаранция. Това стана въпреки искането на прокурарата той да бъде оставен за постоянно в ареста.

6-годишното дете по време на разпита пред съдия е казало, че пистолетът му е предоставен от „човек с кожено яке“. Единственият човек с кожено яке по време на празненството е бил Лазар Влайков.

Случаят със стрелбата във Виноградец беше прехвърлен днес от Окръжния в Районния съд в Пазарджик, защото бил от неговата компетенция. В направения му разпит, 6-годишният Юри заявил, че той е стрелял с оръжието.

„Има противоречия в неговото дознание – как е станало и къде е бил, но той казва, че той е възпроизвел фаталния изстрел.”, заяви прокурора по делото.

„Детето казва, че пистолетът му е предоставен от човек с кожено яке. Единствено са разпитани двама души свидетели, които казват, че Лазар е бил с кожено яке.”, допълни той.

„Мога категорично да ви кажа и няма данни по делото, че Лазар Влайков е дал пистолета на Юри.”, каза адвоката на Влайков.

Срещу Влайков през годините има няколко досъдебни производства – 4 за кражби и 2 за нанесени телесни повреди. В крайна сметка съдът реши да пусне общинския съветник под гаранция. Все още се чакат резултати от петте експертизи по случая. Лазар Влайков е обвинен в неправилно носене на оръжие, заради което се е стигнало до смъртта на 47-годишния Наско Тонкев в ресторант във Виноградец. За това обвинение той може да получи между 3 и 10 години затвор.