Завърши гласуването на експертния съвет в РИОСВ-Пловдив във връзка с евентуалното изграждане на инсинератор на територията на община Куклен. С осем гласа „за” и три гласа „против” съветът е одобрил по ОВОС осъществяването на проекта на частния инвеститор, който иска да построи крематориум за изгаряне на тленни човешки останки.

Против са гласували само представителите на Община Куклен, село Крумово и Медицински университет-Пловдив. „Най-вероятно директорът на РИОСВ ще одобри ОВОС”, коментира Димитър Трендафилов, председател на Инициативния комитет срещу построяването на крематориума.  „РИОСВ обаче казва, че дори те да разрешат, това е само първата стъпка в нишката от процедури, които изпълнителят трябва да изпълни”, допълни той.

Инвеститорът е заявил, че плановете му за изграждане на крематориума остават в сила. Поискал е от община Куклен да му предложи друг терен за същата цел, но такъв нямало.

Същевременно от Инициативния комитет ще търсят други начини да попречат на построяването на инсинератора. Сега предстои обжалване, възможно е да се стигне и до съд, заяви Трендафилов. Не е ясно дали ще се реализират плановете за масов протест и блокиране на Асеновградско шосе, заради възможните проблеми, до които може да доведе това.

„Мисля, че нещата клонят на наша страна, защото имотът е в чисто производствена зона”, коментира председателят на комитета.

Заседанието на експертния съвет премина почти „под обсада”. Протестиращи жители на Куклен влязоха в сградата на РИОСВ-Пловдив и застанаха пред залата, където протече заседанието на съвета. Поискаха да влязат и вътре, но не бяха допуснати с аргумента, че техни представители вече са вътре.

Какво казаха протестиращите преди протеста, вижте във ВИДЕОТО: