„Не знам! На туй въпрос не мога да ти отговоря“, така беше посрещна екипът на TrafficNews.bg в кв. Столипиново при опит да си изясни знае ли най-големият практически бенефициент на средства по проекти, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Припомняме, че финансиране в размер на близо 1 милион ще бъде отпуснато от едноименната Фондация по задания с предмет ромския климат в квартала.

Действително жителите на гетото тънеха в неведение що за чудо е това нещо, наименовало себе си Европейска столица на културата. Още по-малко, че Пловдив е удостоен с титлата и че кв. Столипиново е основното платно на “художниците“ проектанти, кандидатствали за средства от бюджета на Фондация "Пловдив 2019".

Десетте проекта, получили средства от Фондацията,  включват разнообразни предложения за облогородяване на средата, за интегриране на хората от квартала, за обучителни инициативи и други. Най-грандиозната инфраструктурна идея е за изграждане на дървен мост над Марица. Отделно, сред не толкова екзотичните предложение са тези за детски работилници, детски панаир, „Столивуд“, създаване на футболен отбор, фотографски и други курсове, които с подходяща мотивация са усвоили 1/10 от бюджета на Фондацията.

Какво мислят ромите за тези инициативи по интеграция, ще се усети ли финансовата инжекция от живущите и ще измине ли гетото Столипиново пътя до „Столивуд“ ЗАЕДНО?

Вижте какво мислят живущите там в следващото видео: