Исус Христос прави чудеса с вълшебна пръчка. Това не е някаква богохулна шега, а реално изображение от раннохристиянска гробница от началото на IV век, открита в Пловдив. Уникалното творение е създадено преди да бъде наложен канонът на църквата. То е и един от малкото известни елементи от богатата история на града под тепетата, смята журналистът от сайта PlovdivTime.bg Руслан Йорданов.

За това какви тайни крие градът под тепетата, се допитахме до него, защото макар да не е родом от Пловдив, той изучава града в най-малки подробности през последната година и половина. Руслан трупа събраната информация, обработва я и я предоставя на читателите в културния сайт на Пловдив. Така омагьосва туристите с красотите на Пловдив и ги привлича към града, като същевременно кара пловдивчани да обичат още повече родното си място, осъзнавайки какви чудеса крие то.

Руслан е с над 20-годишен журналистически стаж. Работил е в множество вестници и списания, сред които „Стандарт”, „Тема”, „168 часа”, където се е занимавал с политическа журналистика. Един ден обаче решава да се откъсне от това нервно битие и се преместил в Пловдив, за да работи за идеята PlovdivTime.bg.

Вече се е сблъскал с културната сцена, с чара на Капана, живата история на Стария град, красотата на тепетата и реката. Признава обаче, че има още много да изучава и открива сред Пловдив.

Руслан обяснява, че има големи петна в историята на Пловдив – история, пълна със загадки, които тепърва чакат някой да открие отговора им. Въпроси се повдигат дори около добре познати монументи в града, като Античния театър. А ръкописи, писани на старогръцки, османотурски и други стари езици, се съхраняват, но не са прочетени. В тях вероятно се крият още много подробности, които могат да докажат още по-голямата значимост на Пловдив и да добавят нови краски към славната му история.

Краткото ни интервю с Руслан вижте ТУК: