Недостиг на медицински сестри се усеща в множество болници в страната. Голямат част от младите българи, завършили специалността, бягат в чужбина веднага след дипломирането. Оставащите няма как да задоволят глада на родните болници, които търсят други начини да спрат изтичането на квалифицирани работници.

Една такава идея ще бъде приложена от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Болницата подбира 20 студенти в специалността „медицинска сестра” от всички медицински университети в страната. Те ще получават ежемесечна стипендия между 150 и 200 лева. Основното изискване към тях е да нямат успех по-малък от много добър 4,50. Ще се избират студенти завършили втори и трети курс.

Освен стипендията, обучаващите се в специалността ще имат и гарантирано работно място в пловдивската болница след завършването си. Целта е те да получат сигурност и да останат в родината. А освен това и да се гарантира, че в бъдеще УМБАЛ "Свети Георги" няма да изпита недостиг от сестри.

В момента сестрите са достатъчно на брой, но професията е изключително натоварваща и нови кадри винаги са добре дошли.

Ако проектът със стипендиите е успешен, той ще продължи и през следващите години. Документи за кандидатстване ще се приемат до 5 септември.

Вижте във ВИДЕОТО какво разказаха от екипа на лечебното заведение: