Свят ден е днес, отбелязваме един от най-големите християнски празници. Почитаме Успението на Пресвета Богородица. Храмовете се препълват с миряни, дошли да се преклонят пред Дева Мария, чийто дух е бил отнесен на небето на днешния ден от сина ѝ Исус Христос.

От ранна утрин пловдивчани и гости на града се стекоха пред Катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив. В 9 часа Знеполският епископ Арсений отслужи Архиерейска св. Литургия в храма. Това се случи с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Стотици граждани посетиха църковната обител, наречена на Пресветата Дева, за да се помолят за здраве, мир и благоденствие. Тържествената и празнична атмосфера бе допълнена от пъстри букети цветя, а пред църквата в метални клетки кротко чакаха гълъби, които да полетят от ръцете на християните към небосвода като поличба за щастие.

Имениците, носещи името на Богородица, бяха ранобудни, изслушаха литургията и специално се помолиха за благото на семействата си. Екипът на TrafficNews.bg им пожелава молитвите им да бъдат чути и чудеса да пъстрят съдбите им.

Какво символизира днешният празник за пловдивчани, за какво се помолиха на Света Богородица и какви ритуали изпълняват днес – отговорите на тези въпроси, както и тържествената обстановка пред Катедралния храм, вижте в следващото видео: