"Сънувах един сън – трябва да намериш някой, който е по-добре разположен и ти вярва, и да направите някак си, по заобиколен начин, да не съм виновен, да го върна". Това обясни 74-годишният Симеон Статев, докато стоеше пред банката на обвиняемия в една от залите на пловдивския съд. Мъжът беше задържан след като стана ясно, че той е прибрал и задържал пистолета, с който се е самоубил бизнесмена Данаил Божилов. Днес Районният съд му наложи мярка за неотклонение "домашен арест".

Преди да се стигне до съня с насоките, бай Симо всъщност се уплашил да върне пистолета. Една от първоначалните версии за смъртта на Божилов беше, че става дума за убийство. Когато разбрал това, Стоев се уплашил, че ако върне пистолета, ще обвинят него за случая. Така обясни поведението на подзащитния си адвокатът на бай Симо Пламен Бонев. "Аз не знам дали той е съзнавал точно какво върши, но за това нещо трябва да бъде изготвено съдебно-медицинска експертиза от вещи лица психиатър и психолог", обясни защитника.

Стоев твърди, че когато полицията дошла у тях, той им показал печката, където бил оставил оръжието. А защо го е взел? Защото в "Лаута" имало наркомани и ако попаднел в тях, щели "да се избият".

Възрастният мъж е привлечен като обвиняем за държане на две огнестрелни оръжия без разрешение. За това престъпление се предвижда наказание от 2 до 8 години затвор.

Вижте ВИДЕО от съда: