Трябва ли на всяка една свободна площ, която в бъдеще може да се ползва за зеленина, да се правят паркинги?  Този въпрос бе зададен от кмета на район „Южен” Борислав Инчев по време на откриването на новия паркинг в Кючук Париж на улица „Димитър Талев”. Той е на мнение, че не трябва да се подхожда безотговорно и да се решават само текущи проблеми, без да се мисли за следващите 5,10 или 15 години.

Инчев е на мнение, че въпросът със зелените площи ще става все по-актуален.

„На едно дърво са му нужни поне 8-10 години, за да започне да пази сянка. Всички сме виждали красивите чинари по булевард „Руски” и „Иван Вазов”. Те са на 100 години… кой от нас ще живее толкова?” , каза още кметът на „Южен”. Той е на мнение, че трябва да се намери баланс в развитието на районите.

Текущият проблем с паркирането в „Южен” е огромен и според Инчев той скоро няма да може да бъде решен. С идеята за въвеждането на т. нар. платено паркиране, че стотици молби валят в кметството в Кючука.

До момента заявленията са над 400. Само 110 от тях са за новия паркинг, който бе открит тази седмица до Хаджията Гурев. Там са изградени 63 паркоместа, от които 55 ще бъдат дадени под наем.

Първата процедура за местата там ще бъде реализирана през октомври, тъй като промените в наредбата ще се гласува на 14 септември. С нея ще отпадат търговете, като местата ще се дават на точкова система, ако има повече от един желаещ за мястото.

До края на годината от администрацията се надяват да пуснат поне 150 места, за които ще се плаща. Освен тези на новия паркинг, процедура ще има за паркинга до църквата „Света Троица”, на улица „Радовиш” до Белите брези и този до МБАЛ „Каридад”.