Между 500 и 1000 евро платили бежанците, за да бъдат прекарани от границата до Сърбия, с ескорта, ползващ полицейски светлини, съобщи районният прокурор Гергана Мутафова на извънредна пресконференция днес.

Бандата е била  оглавявана от 30-годишна хасковлийка и бивша барета. В групата e имало 6-ма българи и 5-ма чужденци. Те са арестувани вчера при спецакция на пловдивската криминална полиция. Групата е била наблюдавана от 2 месеца и снощи полицаите заложили капан на АМ „Тракия“.

В „трансфера“ участвали четири автомобила, като първият от тях бил пилотен. Аудито се движило 10 минути преди други два автомобила, в които били натоварени бежанците.  На 132 км на магистралата полицаите спират Ауди А8 и Мерцедес, управлявани от 50-годишния софиянец Николай Д. и Любомир И. от Костинброд.

В първата кола имало двама млади сирийци на възраст около 20 години с документи за самоличност, а втората трима бежанци от Ирак. 40 минути след тях се е движила организатораката на канала -  Калина И, която пътувала с трима души с Пежо, но според районния прокурор те не били съпричастни към престъплението.

Арестувани са и трима души – пътували с пилотната кола – Камен В.на 36 години от Костинброд,  Делян Н. 31 години от Бургас и Анелия Г. 30 години от Костинброд.

В канала няма замесени действащи полицаи, категоричен бе директорът на пловдивската полиция  ст. комисар Атанас Илков.

Единствено водачът на автомобила Ауди А8 е работил в системата на МВР в специалните части, но е напуснал 1988 година.  Оттогава няма криминални прояви.

„6-мата българи са привлечени като обвиняеми по член 281 ал.2 за подпомагане на бежанци, с цел имотна облага. Наказанието, което законът предвижда е от 1 до 6 години лишаване от свобода. От 5 до 20 000  лева глоба и конфискация на автомобилите“, каза районният прокурор Гергана Мутафова.