Случаят с нападение над акушерка в Шейново напомни за ужаса и на други лекари, пострадали от агресия на работното си място. Една от тях е д-р Гергана Анчева от държавната болница в Пазарджик. Миналата есен тя беше нападнат от младеж, докато дава дежурство в спешното отделение. Днес д-р Анчева се включи в протестите срещу насилието над медици.

Вижте повече във ВИДЕО РЕПОРТАЖА:


В края на октомври 2016 година младеж, придружаващ пострадал, се нахвърля върху д-р Гергана Анчева в спешното отделение на пазарджишката болница.

„Два пъти ме е ударил по главата, опита се да ме ритне и аз вече втория път не си спомням кога ме е ударил”, спомня си д-р Анчева.

Осем месеца по-късно лекарката е отново на работа, макар слухът й да е бил засегнат от ударите. Не се страхува, но се притеснява да посреща пациенти.

„За това не отварям вратите вече, не посрещам никого там на входната врата. За да ми е мирна главата.”, казва битата лекарка.

Случаят с нападнатата акушерка в Шейново я върнал назад към преживения ужас.

„Жалко за тези адвокати, жалко за тези колеги, които прикриват и се страхуват да говорят. Много жалко.”, казва още д-р Анчева.

Според нея, за да спре насилието над лекари, са необходими промени и в здравноосигурителната система. Tя и нейни колеги в петък се включиха в протеста под наслов „НЕ НА НАСИЛИЕТО”. Медиците настояват държавата да вземе адекватни мерки срещу насилието над лекари.