Щети по жилището, контузен крак и дори невъзможност да се прибереш в дома си – всичко това заради ремонт на булевард. Това се е случило на пловдивчанката Ивелина Йонова, която живее в разкопания от няколко месеца участък на „Руски” – този между „Гладстон” и „Преслав”.

Тя определя ремонта като „мъка и половина”. „Един ден трима души с лопати, цяла седмица няма никой”, разказва жената за това как протича работата пред дома й. Наблюдавала е как се слагат стълбове, които после пак се премахват, сега пък я тревожи, че може да изникне проблем и с шахтите на канализацията. Надява се всичко да мине добре и накрая да не се налага отново да се копае току-що ремонтираният булевард. Не е оптимист обаче. До момента ремонтът й е създал множество неудобства.

„Напука ми се подовото покритие вкъщи от работите, които се извършваха тук”, разказва Ивелина. „На съседите им се спука канализазцията, правиха ремонти”, допълва тя.  Пострадал е не само домът й, но и самата тя – ударила крака си в един от новите бордюри, които стърчат високо преди асфалтирането и изграждането на нови тротоари. Имала е пререкания и с работниците, след като един ден от двете страни на вратата й имало огромни дупки.

„Прибирам се с пазарска количка. Имам сърдечен проблем, трудно ми е да ходя и се оказва, че няма откъде да се прибера, нямам достъп до дома си. Помолих момчетата да ми осигурят някакъв достъп, те ми казаха, че трябва да чакам да си свършат работата”, разказва пловдивчанката. Това я вбесило и тя вдигнала скандал на работниците, които в крайна сметка я пренесли до входа.

Търговци по „Руски” също се оплакват. Както се случи и на други места в града, стартът на ремонта води до рязко намаляване на клиентопотока и приходите. Пловдивчани нямат желание да газят в пясък заради липсващи тротоари и се отказват да ходят до магазини там, дори да знаят, че има такъв, какъвто им е нужен. „Желанието ни е колкото може по-бързо нещата да бъдат финализирани”, коментира продавачка, чийто бизнес също страда.

Асфалтирането на участъка от „Руски” между „Гладстон” и „Преслав" вече започна. Не е ясно дали след като работата там приключи, работниците ще се прехвърлят на другите две неремонтирани платна край Бунарджика и Мол Марково Тепе, или ще бъдат пренасочени към „Васил Априлов”.

Чуйте още мнения на пловдивчани за "Руски" във ВИДЕОТО: