След като в началото 2000 души поеха на протестното шествие от центъра на Асеновград, колоната бързо набъбна и продължи да расте. Над 7000 души вървяха по улиците и пяха възрожденски песни. Шествието получи разрешение да се отправи към ромската махала, което се случва за пръв път до момента. Плътен полицейски кордон бе обградил протестиращите и следеше да няма ексцесии. Органите на реда бяха подготвили и водно оръдие в случай на нужда. 

Хората се спряха около църквата, на 2 километра от ромската махала, а рокерите направиха няколко обиколки на кръговото, след което си тръгнаха. Хора наизлязоха от терасите на жилищата си и гледаха оттам. Засега всичко е в границите на разумното, няма ексцесии, с изключение на няколко хвърлени предмета.

Протестът е заради инцидентите между местни представители на малцинствените групи и състезатели от отбора по кану каяк, възникнали на язовир „40-те извора“ на 26 юни и продължили и след това в града.

Бащата на две от пострадалите деца от местния клуб по гребане, който е и организатор на протеста, разказа, че те се възстановяват след нападението. Ето още реакции в разширеното видео на ТРАФИК ТВ от най-мащабния протест до момента: