Любителско видео показва конфликта между българи и роми пред Спешното отделение в Асеновград. На него са запечатани моментите на агресия. Ясно се вижда как роми се въоръжават с колове и бият наред хората, които чакат пред болницата. 

Според прокуратурата, с два автомобила ромите от Асеновград се опитали да прегазят деца от клуба по гребане и техните родители пред местната болница. Агресията им била отключена след фалшив сигнал, че един от ромите бил убит от спортистите. Според адвоката на трима от задържаните, ромите също са били бити. Ето и самото видео:

 

Видео от друга гледна точка - вижте тук:

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста деветимата задържани за случая с нападението пред спешното отделение в града. До тук се стигна след конфликт между българи и роми, при който пострадаха и деца от местния клуб по гребане. Според съда има достатъчно доказателства, че те са участвали в сбиването и на язовир 40-те извора и пред болницата и има опасност те да се укрият, или да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани. В същото време полицията издирва още две лица, участвали в нападението.

Арестуваните за побоя в Асеновград пристигнаха в съдебната палата с конвой от охрана. Те бяха с маски на лицата, защото в ареста има морбили. Задържаните запазиха пълно мълчание. Освен тях, в момента се издирват още две лица, за които е установено, че са участвали в нападението. Срещу деветимата са повдигнати обвинения за хулиганство и опит за убийство.

Пред съда се бяха събрали близки на арестуваните мъже. 

Снощи в Асеновград се проведе протест с искане за справедливи наказания за виновните. Час след началото тълпата проби кордона от полицаи и беше спряна 2 километра преди ромската махала.

Заради готвения голям протест в неделя, полицията взима извънредни мерки за сигурност.