Майстор във ваенето на пури пристигна в Пловдив, за да демонстрира своя уникален занаят. Посетителите на бутик Vinopoly в Мол Марково Тепе имаха възможност да наблюдават впечатляващите умения на този "торседор", както се наричат специалистите, занимаващи се със създаването на пури.

Юсад е от Хавана, Куба. Той е торседор 9-та категория, която е най-високата. Занимава се с това от цели 15 години, за да достигне до нивото, на което е днес. А то е наистина високо - пред екип на TrafficNews.bg Юсад демонстрира как за по-малко от 5 минути може да превърне няколко листа тютюн в прекрасна кубинска пура.  

Професията „торседор“ се заражда във фабриките за навиване на пури в Куба. Производството на „черното злато“ продължава да бъде изцяло ръчен процес до днес. За засаждането на тютюна, култивирането, съхранението, навиването и опаковането на готовия продукт са необходими повече от 90 манипулации.

Функцията на торседорите се състои в това да изберат подходящите листа за една пура и да ги навият по начин, по който пурата да е в определен размер, т.е. тя да не нито по-дълга, нито по-дебела от стандарта. Освен това пурата трябва да е навита така, че да пропуска достатъчно въздух, за да е подходяща за пушене.

Истинското майсторство на торседорите обаче се състои именно в умелия подбор и навиване на тютюневите листа, за да се постигне балансирано съотношение в силата и аромата на пурата, нейната горимост и естетически вид.

Вижте магията на торседора във ВИДЕОТО: