Стотици тонове със строителните отпадъци само за два дни бяха изсипани на частен парцел на Рогошко шосе, сигнализираха бизнесмени, които имат предприятия в близост. Те са хванали един от нарушителите вчера, докато изсипва цял камион със строителни отпадъци.

„Видяхме как камион влиза през черен път и тръгва към нивите, ние свихме с него, за да видим какво ще прави. Той директно започна да разтоварва 20-тонния камион върху други купчини с отпадъци”, заяви Илиян Филипов, чиято транспортна база се намира точно до въпросния парцел.

Заедно с Филипов е бил и Ивайло Тошев, който е управител на депо за депониране на и преработка на строителни отпадъци. Те попитали защо шофьорът изсипва тези боклуци тук и има ли разрешение. Той само казал, че е от фирма „Интер груп” и така му е било наредено от шефовете.

Пловдивчаните извикали полиция и сигнализирали на общинските власти, но през това време шофьорът е избягал с камиона.

„Виждате какви купчини с боклуци са станали. Това са стотици тонове строителни отпадъци, които са изсипани тук, за да не плащат за депонирането им”, каза Тошев. Той обясни, че само депонирането на един тон строителни отпадъци е около 29 лева. В това число не влизат разходите по транспорт и другите такси. Така, ако на въпросния парцел са изсипани 600 тона боклук, което е около 30 курса на тира, фирмата е спестила близо 19 000 лева.

Това е практика и на много строителни фирми в Пловдив – да изсипват боклуците си на такива терени, за да спестяват пари от депонирането на отпадъци. Резултатът е огромни нерегламентирани сметища във всички краища на града.

Дори и терените да са частна собственост, те трябва да имат съответното разрешително за депонирането на отпадъците там – а почти винаги те не разполагат с подобно.  Нещо повече, оказва се, че собствениците на терени често не знаят, че имотите им са засипвани със строителни отпадъци и след това са в безизходица.

След сигнала на Филипов и Тошев от Общинския инспекторат са започнали проверка  на случая. Те са установили, че парцелът, който е край поречието на река Марица, е на 90-годишна професорка, която от години е извън България. Не се знае нито дали е жива, нито дали има наследници тук. Все пак общинските инспектори са започнали да издирват собствениците на терените, както и водача на камиона, чиито номер са записали.

При други схеми пък се купуват евтини ниви на безценица, които се прехвърлят на неграмотни роми и с течение на месеци върху тях се депонират хиляди тонове със строителни отпадъци – резултатът е огромни нерегламентирани сметища без шанс те да бъдат разчистени. Причината е, че някой трябва да плати за депонирането на отпадъците – въпросните „собственици” нямат тези средства, а градските власти трябва да ги платят с парите  на данъкоплатците.

Вижте огромното сметище, което се образува на „Рогошко шосе”